Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eltérő szabályok a svájci síterepeken az idei szezonban

2022.01.01. Bata Attila

Ha a tavalyi szezonban lett volna értelme nyertest hirdetni, akkor Svájc pályázhatott volna erre a címre. Más alpesi országok (pl. Franciaország vagy Olaszország) bezárt pályái helyett a turisták a svájci hegyeket választották. Ezzel együtt sem lehet igazán nyertesnek nevezni a helvéteket, hiszen a síelők száma és a bevételek is elmaradtak a járvány előtti időktől.
Kép: Jungfrau Region
Kép: Jungfrau Region
Svájc tavalyi járványkezelése, különösen a síterepeken, sokakat késztetett arra, hogy ha biztosra akarnak menni az idei szezonban, akkor Svájcban keressenek síutakat, hiszen ahogy tavaly, valószínűleg idén is nyitva maradnak a pályák.

Svájcban az utóbbi idők legjobb hóviszonyainak köszönhetően már novemberben a szokásos átlaghoz képest több pályán lehetett síelni. Érkeztek is a külföldi síelők, amíg a svájciak egy váratlan (karantén)húzással a szívbajt hoztak néhány nyugat-európai (főleg brit) síelőre. A vendégeken kívül a szállodások sem örültek a fejleményeknek. A szigor sem tartott sokáig. Később lépett életbe a most is alkalmazott rendelkezés, vagyis csak negatív teszttel lehetett belépni az országba, és az oltatlanoknak a 4-7. napon újabb tesztet kell végeztetniük. Azóta a beszámolókból látjuk, hogy ez a rendelet is a "minden szabály annyit ér, amennyit betartanak" kategóriába került.
Leegyszerűsítve: bejutás Svájcba
Leegyszerűsítve: bejutás Svájcba
Abban az időben, kis túlzással, nehezebb volt bejutni az országba, mint síbérletet venni. A helyi védettségi igazolvány használatát nehezítette, hogy szeptemberi bevezetése után országon belül is hangos tábor követelte annak eltörlését. Jó svájci szokás szerint ezt is népszavazáson döntötték el. Aki mostanában nem behunyt szemmel követi a közösségi oldalakat, láthatja, hogy komoly vita alakul ki a járvány legapróbb kérdéseiben is. Svájcban is gyakran durva vita előzte meg a népszavazást, amely végül is jóvá hagyta a védettségi használatát, mivel a szavazók 62%-a erre szavazott.

A járvány számai fokozatosan romlottak decemberben, levegőben lógott a szigorítások szelleme, azonban központilag nincs komoly korlátozás a síterepeken. Amit országos szinten bevezettek:
  • 2G-kötelezettség a fedett helyeken (vendéglők és bárok is)
  • Maszkkötelezettség a fedett helyeken
  • Vendéglőkben fedett helyeken tilos az álló fogyasztás
  • Vendéglátóhelyek bevezethetik a 2G+ szabály (csak oltottaknak vagy felgyógyultaknak, és számukra egy friss teszt is kötelező), ebben az esetben nem kötelező a maszk és az ülőfogyasztás
  • Maszkkötelezettség a tömegközlekedésben
A svájci síterepek vezetői úgymond előremenekültek a várható szigorítások előtt és vállalták, hogy a 25 főnél nagyobb zárt lifteket csak 70%-os kapacitással üzemeltetik. A tömegközlekedés szabályai itt is érvényesülnek, vagyis kötelező a maszk a zárt lifteken.

Az említett szabályokon kívül végül is szabad a vásár. Ahány síterep, annyi szokás. Tehát semmi sem egységes Svájcban a síterepeken. A kantonok, de akár a síterepek is saját körben szigoríthatnak a semmit sem korlátozó szabályokon. Tehát alapból semmit sem kötelező bemutatni a sílifteknél, de ha a síterep úgy dönt, akkor üzemelhet 3G, vagy akár 2G üzemmódban is.

További csavar a történetben, hogy még egy síterepen belül sem lesz minden egységes. Pl. Arosa-Lenzerheide síterepén kb. 40 vendéglő található eltérő szabályokkal. Van, amelyik semmit sem kér, de van ahol még a teraszon is 2G igazolást kérnek, mondván nem lehet betartani a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Maszkot a legtöbb helyen csak a zárt felvonókban kérnek, a nyitott ülőlifteken nem. A liftek előtti sorban sok helyen nem kötelező a maszk. Számos helyen a "gumirendelet" van életben, ha nem tartható a másfél méteres távolság, akkor kell a maszk.

Síterepek legnagyobb része nem kér igazolást. Kisebb részük 3G-rendszerben működik. Összesen két síterepről tudunk, amely a 2G-rendszert forszírozta, mindkettő az osztrák határhoz közel. Fideriser Heuberger az egyetlen svájci síterep, amely önkéntesen szigorított. Samnaun pedig igazából nem tehetett mást. A síterep az osztrák határon található, és a pályák nagyobb része az osztrák Ischgl-höz tartozik. Mivel Ausztria 2G-t kér, így a teljes sírégióhoz is 2G kell. Aki a maradék svájci pályákat választja, az 3G követelményekkel megúszta.

Szóval, aki svájci síelést tervez, először a konzulátus oldalán nézze meg a rendelkezéseket a beutazáshoz. Aztán egyből a szállásadóhoz és a síterephez intézze a kérdéseit, mert az a legbiztosabb. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.