Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájci síelés: fontos változások a határátlépésnél

2022.01.20. Bata Attila

Hamarosan több ponton is megváltoznak a svájci járványügyi szabályok. Ezek közül néhány a síelőket is érinti. Összességében azt mondhatni, hogy az újabb szabályok kedvezőbb feltételekkel engedik meg a belépést.
Andermatt-Sedrun. A tegnapi nyitás előtt a személyzet ellenőrzi a pályát.
Andermatt-Sedrun. A tegnapi nyitás előtt a személyzet ellenőrzi a pályát.
A legfontosabb, hogy január 22-től a korábbiakkal ellentétben, ezentúl nem kell külön PCR-tesztet végeztetni a határon az oltottaknak és a betegségből felépülteknek. Visszaáll a korábbi 3G-rendszer, amely azt jeleneti, vagy oltással, vagy gyógyultság igazolásával, vagy friss teszttel lehet átlépni a svájci határt.

A többi európai országhoz hasonlóan Svájcban is csökken a védettség érvényessége, itt 12 hónapról 9 hónapra. A védettség továbbra is igazolható azzal, hogy valaki korábban elkapta a betegséget. Eddig ehhez pozitív PCR-teszt kellett, ez változik hamarosan.

Az Omikron-hullám miatt egyre szűkösebbek a lehetőségek a PCR-tesztelésekre, egyre nehezebb hozzájutni ezekhez és az eredmények kiértékeléséhez is több idő kell. Szintén más európai országok példáját követve a svájciak január 24-től, átmenetileg, a pozitív antigén tesztet is elfogadják az átesettség bizonyítására. Azonban fontos, hogy ezeket a teszteket egészségügyi személyzet vagy labor végezze, és igazolást állítsanak ki. Természetesen, az otthon végzett öntesztek nem érvényesek. A hivatalos (pozitív) antigén-tesztek is 270 napig érvényesek.

Újabb változás, hogy január 22-től a személyautóval és vonattal érkező külföldieknek már nem kell regisztrálniuk belépés előtt, csak azoknak, akik repülőn vagy busszal érkeznek.

Azt is bejelentették, hogy a kórházi adatok alapján jelenleg további szigorítások nem szükségesek, inkább enyhítésekről tárgyalnak majd a következő, február 2-i kormányülésen.
KOMMENTEK
szraymy | 2022.01.21. 09:34
A kerdesem az lenne hogy ha Samnaunba fogalok szallast es ott veszek verletet akkor az osztrakok kotekedhetnek vhol hogy nem felelunk meg az ok felteteleiknek csak a svajciakenak? Pl h az olasommal 6 es 9 honap kozott vagyok epp.
Bata Attila | 2022.01.21. 09:36
Ha olyan bérletet veszel, ami az osztrák részre is jó, akkor meg kell felelned az osztrák feltételeknek.
mokkafice | 2022.01.22. 17:58
Samnaunban sieltünk múlt héten, jan 10-én. Mi a csak svàjci oldalra érvényes 34,5 EUR-s jegyet kèrtük, ami az osztrák oldalra nem érvényes. Ezzel csak néhány felvonót lehet használni. A jegypénztárnál kérték az oltási igazolást vagy negatív tesztet. A szombati negatív teszteredményünk QR kódját kinyomtatva felmutattam. A pénztáros svájci rendszere nem ismerte fel a kódot, de legyintettek, majd átadták a kártyáinkat. A többi svájci síterepen nem kell sem teszt, sem oltás a sieléshez. Én mindenkit csak buzdítok a svájci sielésre, mert ott nem a Covid körül forog a világ. Nyugalom van és békén hagynak, hogy átélhesd ennek a fantasztikus sportnak minden gyönyörűségét. Sehol nem szólnak rád, ha nincs rajtad maszk. Mindent megtesznek, hogy a pénzedért azt kaphasd, amiért 1000-1500 km-t is képes voltál levezetni. Az olasz Val di Sole síterepén egész nap a lifteknél megy a hangosbemondó, három nyelven azt szajkózva, hogy vegyék fel a maszkokat a kedves sielők. Sárga mellényes Green Pass ellenőrök köröznek a liftekre várók környékén. Ha valakin nincs maszk, azonnal vegzálnak. Be kell látni, hogy Olaszország, Ausztria egy jó időre elveszett a szigorú és állandóan változó szabályozás miatt.
HPali | 2022.01.22. 22:22
Kronplatzon nincs ilyen keménykedés. FFP2 elvileg kötelező a lifteken, de nem piszkálnak miatta, ahol tudtam, inkább arra mentem, ne utazzak idegenekkel egy liftben - többnyire nem volt nehéz elérni, nincs tömeg, ha kettő bogyóval később megy az ember, akkor sem állt sorba szinte semmit. (Ahol nem volt esély erre, ott feltettem a maszkot.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.