Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Obertauern: emlékezés az 50 évvel ezelőtti lavinabalesetre

2015.03.04. Bata Attila

Obertauern: emlékezés az 50 évvel ezelőtti lavinabalesetre Ötven évvel ezelőtt egy sajnálatos baleset történt a salzburg tartománybeli síterep közelében. Egy svéd fiatalokat szállító autóbuszt sodort le a lavina a hegyi útról. A balesetben tizennégyen vesztették életüket. A baleset miatt alakult meg a lavinákat előrejelző intézet Salzburg régióban.
1965. március 2-án szörnyű baleset történt az obertauerni síterep közelében. Délután 16:45-kor a hegyi úton egy diákokkal teli autóbusz kanyargott, amelyet fentről elsodort egy lavina. A hóomlás a buszt a mélybe lökte, a közel ötvenméteres zuhanást 14 svéd diák nem élte túl. Máig ez a régió legsúlyosabb lavinabalesete.

A síterep lelkesen készült a Beatles fogadására. A világ akkori legnépszerűbb együttese március 13-tól, 11 nappal a katasztrófa utána kezdte meg a Help! című filmjének a forgatását a környéken. Az egész környék hangulatát egyszerre jellemezte a baleset miatti gyász és az örömteli várakozás.

Szemtanúk szerint a busz roncsa még sokáig az út mellett feküdt, lavinaveszély miatt egy ideig nem lehetett eltávolítani. Sok arra járó síelőnek örökre beégett az agyába ez a kép.

Kép: SN/Chronik
Kép: SN/Chronik
A síterepnek sem volt könnyű abban az időben. Obertauernt, mint feltörekvő síterepet tartották nyilván, számos diákcsoport töltötte itt a telet. A baleset után a bécsi oktatási minisztérium egy gyors rendelettel – lavinaveszély miatt - megtiltotta a gyerektáborok megrendezését. A síterep mindent megtett a hírneve visszaállításának érdekében. Az ominózus hegyi utat (és az összes veszélyes szakaszt) biztonságosabbá tették. Számos konferenciát szerveztek és rengeteget költöttek arra, hogy bemutassák, ismét biztonságos a környék.

A síterepen már korábban is működött, 1957 óta, lavina-előrejelző csoport. A baleset után úgy döntöttek, hogy létrejön az lavinákra figyelmeztető intézet a teljes salzburgi tartományra. Ennek is most lesz az 50 éves évfordulója.

A környéken ezen a héten megemlékezéseket és gyászmisét tartanak. Az elmúlt ötven évben Obertauern Ausztria egyik élvonalbeli síterepévé fejlődött, hóbiztosságából sokat profitált a környék síterepeivel szemben a gyengébb szezonokban.
KOMMENTEK

Szállástippek
Tauernresidence Radstadt
Új építésű apartmanház 2-8 fős apartmanokkal és közös wellness részleggel Radstadt síterepétől mindössze 1,5 km-re. Kocsival néhány perc alatt Schladming sírégió, Flachau/Wagrein és Obertauern is elérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Neuwirt Mauterndorf csillagcsillagcsillag
Tradicionális szálloda Mauterndorf központjában, a Sírégióban, Grosseck, Fanningberg, Katschberg és Obertauern síterepek közelében. Szolgáltatások: síbusz, étterem, wellness, wifi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fischer Ferienhaus
Családi apartmanház Obertauern és Grosseck síterepek között, Twengben. A pályák akár saját autóval, akár a sí kártyával ingyenesen használható síbusszal (90 m) is elérhetők. Igényesen bútorozott apartmanok, összesen 24 vendégággyal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.