Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Erős szél: utassal együtt zuhant le az ülőlift széke

2019.07.25. | Szerző: Bata Attila
Hihetetlenül szerencsés baleset történt az ausztráliai Thredbo síterepén helyi idő szerint hétfő délután. Az ülőlift székét a viharos szél lefújta a drótkötélről, rajta egy síelővel, aki a kb. ötméteres zuhanást néhány kisebb sérüléssel megúszta.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A sors ismétli önmagát. Három évvel ezelőtt hasonló baleset történt az ausztrál síterepen, ugyanazon a liften, és szinte néhány méter eltéréssel ugyanazon a helyen.

A Kosciuszko Expess nevű lift hegyállomása előtt néhány méterrel vált le a szék a drótkötélről, rajta egy utassal. Különböző források különböző magasságokról írnak, az ABC információi szerint körülbelül ötméteres magasságból zuhant a vastag hóba a szék és utasa. Csoda, hogy az utas a saját lábán tudta elhagyni a síterepet, csak kisebb sérüléseket szenvedett.

A liftet leállították, a hatóságok azonnal megkezdték a vizsgálatokat. Műszaki hiba nem történt, a bajt az erős széllökés okozta, amely a helyi meteorológiai állomás szerint a baleset időpontjában elérte a 93 km/órás sebességet. Így a liftet a gyors vizsgálat befejezése után azonnal újraindították.
Ahogy korábban jeleztük, 2016-ban hasonló baleset történt. Akkor a lift drótkötelét röntgennel átvizsgálták és a következő szezonokban (se télen, se nyáron) nem történt baleset.

A Föld déli féltekén most éppen tél van, elvileg dübörögnie kellene a síszezonnak. Ausztráliában még szerencsések is az időjárással, az egész szezonban folyamatosan havazik, a természet gondoskodik a hóról.

Rosszabb a helyzet a szomszédos Új-Zélandon. Júniusban szinte csak a hóágyúk tartották életben a síszezont. Akkor még sokan nem aggódtak, hiszen egy évvel ezelőtt is hasonló júniussal indult az ottani tél, és az egyik legjobb szezon kerekedett ki belőle a végén. Ugyan most a hónap közepén hullott valamennyi hó, de ez még mindig kevés a síterepeknek. Itteni példával élve, olyan mintha január vége felé még mindig hóhiány lenne az Alpok hegyeiben.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 205 vendég és 19 regisztrált felhasználó látogatja.