Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fél méter hó hullott az olasz és svájci hegyekben

2019.09.09. Bata Attila

A hétvége óta havazik a svájci és olasz hegyekben. Szombatra és vasárnapra már alacsonyabbra húzódott a hóhatár és több helyen félméternyi hó hullott.
Diavolezza, Svájc. Olvasói kép (20min.ch)
Vasárnap estére már félméteres havazást hozott a szeptemberi tél az Olasz-Alpokban, a 2500 méter feletti régiókban. Ezt a mennyiséget több síterep, pl. a Stelvio-gleccser vagy Solda (Sulden) síterepe is megerősítette. A havazás régiónként más magasságokban váltott át esőből. Legalacsonyabban az Ötz-völgyi-Alpok (Alpi Venoste) völgyeiben hullott, itt már 1300 méteren havazott. Lombardiában már 1400-1500 métertől, ismert síterepek (Bormio vagy Ponte di Legno) fehéredtek be szeptember második vasárnapjára.
Svájcban, a legmagasabb részeken csütörtök este kezdődött meg a havazás, amely a hét utolsó napjára erősödött meg és húzódott lentebb. Szombat estig a főgerincen, 2800 méter felett, 40-80 cm hó hullott. Diavolezza és Arosa környéki, magasan fekvő hegyi fogadókban reggelre 30-40 cm hó hullott, amely jelentősen átírta az őszi túrára érkező vendégek terveit.
Webkamera képe vasárnap este, Sulden am Ortler - Madritschhütte, 2820 m, Olaszország
Webkamera képe vasárnap este, Sulden am Ortler - Madritschhütte, 2820 m, Olaszország
A havazás és a hirtelen jött tél természetesen csak átmeneti. Hétfőn még folytatódik a havazás, de keddtől fokozatos enyhülés kezdődik meg az Alpok országaiban, és hétvégére az alacsonyabban fekvő részeken ismét 25 fok felé emelkedhet a hőmérséklet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.