Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hét halálos áldozat a hétvégén Franciaországban

2009.01.26. Bata Attila

Hét halálos áldozat a hétvégén Franciaországban Két év óta nem zártak ilyen fekete hétvégét a francia hegyekben, mint az előző hétvégén. Összesen hét síelő vagy sítúrázó vesztette életét lavinaomlásoknak köszönhetően. A legtöbb esetben már késve érkezett a segítség és csak az áldozatok holttesteit tudták kiásni a hótömeg alól.
Les Sybelles melletti Toussuire részen egy svájci hölgy síelt a jelzett pályákon kívül férjével. A hölgy egy kisebb lavinát indított el, amely magával sodorta őt is. A férfinak sikerült lecsúsznia a síterep alján található egyik boltba és segítséget kérnie, de a keresőkutyák már csak a felesége holttestét tudták megtalálni a másfél méter vastag hó alatt.

Három sítúrázó vágott neki a hegyeknek Arêches Beaufort síterepén. Már megmászták a 2353 méter magas csúcsot, amikor a leereszkedésnél indították be a hóomlást. A 300 méter szintkülönbségű, 30 fokos meredek hegyoldalban a lavina magával sodort egy hetvenes éveiben járó hölgyet. A hölgynél nem volt jeladó, a keresőkutyák csak negyven perccel a baleset után találták meg, de akkor már késő volt.

Szombaton két hótalpas sítúrázó vesztette életét Flaine környékén, amikor elsodorta őket a lavina. Egy huszonegy éves fiatalembernek már csak a holttestét találták meg a keresőkutyák Les Deux Alpes terepén. Az off-piste síelést választó fiatalembert méter vastagságú hó borította be. Végül Valmorel síterepén, a Saint-Francois-Longchamp részen síelt két fiatal pályán kívül. A 16 és 18 éves fiatalokat már nem tudták újraéleszteni miután megtalálták őket a hó alatt.

Ezen felül számos esetben csak a szerencsén múlt, hogy időben sikerült kimenteni a síelőket a hó fogságából. Szombat óta fokozott lavinaveszély van érvényben a Francia-Alpokban.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.