Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Francia síoktatók már egymástól is féltik a munkájukat

Bírósági ítélet: az idős síoktató is síoktató

2013.04.12. Bata Attila

Francia síoktatók már egymástól is féltik a munkájukat A francia síoktatók már nemcsak a külföldiektől, hanem saját maguktól is féltik a pozíciójukat. A külföldi síoktatók ellehetetlenítése mellett a saját, idősebb oktatóikat is diszkriminálták az életkoruk miatt. Húsz idős síoktató nyert pert, mert a síiskolák inkább a fiatalabb kollégáiknak adták az órákat.
Március közepén 20 francia síoktató nyerte meg a perét a francia bíróságon. A síoktatók, akik közül a legfiatalabb is 62 éves, azt sérelmezték, hogy a síiskolák életkor alapján diszkriminálják őket, és a megbízásokat inkább a fiatalabb oktatóknak adják. A bíróság bizonyítottnak látta az életkor alapján történő illegális megkülönböztetést, így a síoktatók szakszervezetét (SNMSF) 10.000 eurós (fejenkénti 500 eurós) kártérítésre ítélte.

Ezzel még a dolog valószínűleg nem ér véget, hiszen az idős síoktatók újabb pert indíthatnak, ezúttal a diszkrimináció miatt elmaradt bevételeik miatt, vagyis az idei szezonban jóval kevesebb esélyük volt órát adni, mint az előző években.

Az SNMSF véleménye szerint a bíróság döntése azt sugallja, hogy ebben a szakmában nincs korhatár, és az ESF iskolában a síoktatók addig maradhatnak állományban, amíg kedvük tartja.

Az ESF, a közel francia 250 síiskolát tömörítő szövetség, mindent megtesz azért, hogy külföldi síoktatóknak minél nehezebb legyen munkát vállalniuk a helyi iskolákban. Az idei szezon ismét bővelkedett konfliktusokban, természetesen ismét elsősorban a brit oktatókat próbálják kiszorítani a francia hegyekből.

Novemberben a francia síoktatók bemutató körutat terveztek Nagy-Britanniában a francia síterepek népszerűsítésére, de a rendezvényt le kellett mondani a heves brit tiltakozások miatt, mivel az ESF egy héttel az esemény előtt "véletlenül" beperelte az egyik angol utazási irodát az un. sí-hoszting szolgáltatás miatt. Az angol irodák és vendégek egyik bevett szolgáltatásáról van szó, amely lényegében síelős idegenvezetést jelent, a síterep bemutatása azoknak, akik még nem jártak ott. A síterepre érkező vendégeknek az első napon egy vezető segítségével megmutatják a síterep pályáit, vendéglőit és egyéb érdekességeit. Az egyik brit iroda idegenvezetőjét rendőrök vitték el a pályáról a vendégei szeme láttára.

Az eset egységes fellépésre késztette a brit utazási irodákat, de hiába, a francia bíróság februárban igazat adott az ESF-nek, és a brit utazási irodát még 26.000 euróra is megbüntette. Az ESF elérte, hogy ezt az oktatástól távol álló tevékenységet is csak érvényes síoktatói papírokkal lehessen végezni. Franciaország a szinte teljesíthetetlen Eurotesztet követeli meg a síoktatóitól, papíron a hazaiaktól is, de gyakorlatban csak a külföldiekre küldik rá a rendőröket.

Legutóbb, a múlt héten egy tíz éve Franciaországban dolgozó brit oktatót vittek el a rendőrök a pályáról, és zárták egy éjszakára börtönbe, mivel nem tudta felmutatni a szükséges papírokat. A francia törvények szerint akár három hónapos börtönbüntetést is kaphatna. Ez valószínűleg nem következik be, mert szakértők szerint akkor az angolok Brüsszel elé vinnék az ügyet. Az uniós bíróság előtt a franciák pedig nagy eséllyel veszítenének, és félnek attól, hogy egy ilyen kudarc precedensértékű ítéletet teremtene.

A franciák által egyoldalúan megkövetelt Eurotesztet sokan támadják a hegyimentői képességekhez mért lavinaismeretek, de még inkább az aktív versenyzők részére is nehezen teljesíthető óriás-műlesikló feladat miatt. A síoktatóknak egy alpesi versenyző szintjén kell teljesíteniük egy óriás-műlesikló pályát. A teszt elején egy nemzetközileg elfogadott versenyző csúszása alapján felállítanak egy alapidőt, és ehhez közel kell beérniük a jelölteknek.

A február végi skót teszt a síterep helyzetjelentésének hátterében
Február végén, remek időjárási körülmények között, a skót CairnGorm síterepén rendeztek a britek egy ilyen tesztet. Az alapidőt a brit olimpikon Alain Baxter és további egykori síelők állították fel, amelyet a jelenlévő 21 oktató közül senki sem tudott teljesíteni. Senki sem tudott az alapidőhöz képest megszabott 18%-os határon belül teljesíteni.

Az angol sajtóban és az angol síelős fórumokon felerősödtek a franciaellenes hangok, sokan megkérdőjelezik a francia síoktatók képességeit, vagy a francia síterepek bojkottjára szólítanak fel. A Franciaországba érkező külföldi síelők között a britek aránya a legmagasabb, néhány síterepen és bizonyos időszakokban, brit becslések szerint, az adott síterep teljes vendégkörének a 30-40%-át is elérhetik. A dolog másik oldala, hogy tavaly Franciaországban adták el a legtöbb bérletet a világon, javarészt a hazai síelőknek köszönhetően. A francia bérletek 75%-át a hazaiak veszik meg, az Alpok egyik országa sem dicsekedhet ilyen stabil, nagy létszámú, hazai vendégkörrel.

KOMMENTEK
skioutlet | 2013.04.12. 14:39
Lassan összerakodik egy valamiféle mozaikkép válasz arra kérdésre vonatkozóan, hogy melyek azok az összetevők ami miatt a Snowattack 2014 a Tátrában lesz - nagy valószínűséggel.

Én örülök ennek a lehetséges változásnak. Közelebb van és otthon is érezhetem magam.
Nagy Péter /Bundi/ | 2013.04.12. 15:33
Szerintem az általad említett eseményen, a síoktatás nem engedése jelenti a legkisebb problémát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.