Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: elektromos autókkal a síterepeken

2014.02.25. Bata Attila

Február közepe óta első körben Alpe d’Huez síterepén tesztelik azokat az autókat, amelyekkel a következő szezonban hat francia síterepen lehet majd környezetkímélő módon kocsikázni, például a távoli szálláshelyekről lécekkel együtt kényelmesen eljutni a síliftekig.
Február 12-én 12 elektromos kisautó érkezett Alpe d’Huez síterepére. Az elképzelés kissé hasonlít a máshol már kerékpárokkal sikeresen bevezetett projektekhez. A környezetbarát kisautókat mindenki használja arra a rövid időre, ameddig szüksége van rá, majd, ha végzett leteszi egy gyűjtőhelyen. Itt az a különbség, hogy használat után az autót nem kötelező előre kijelölt helyeken hagyni.

Ezután megint valaki más használja, ha végzett bárhol otthagyhatja a síterepen. A kisautóból álló flottát azok használhatják, akik okostelefonukra letöltöttek egy alkalmazást és befizették a 10 eurós előfizetési díjat. Ha szükségük lenne egy ilyen autóra, akkor az alkalmazás a GPS segítségével megmutatja, hogy a közelükben hol van szabad kisautó. Az előfizetési díjon kívül a használatért is fizetni, ami jelenleg 2 euró 10 percenkét.

Az ötlet lényege, azon kívül, hogy a szolgáltató pénzt keressen rajta, hogy a síterepre érkezők a rövidebb utakra ne a hagyományos autóikat használják, hanem ezeket a környezetkímélő kisautókat. A Renault Twizy kocsikat kissé átalakították, hogy megfeleljenek az itt csúszkálók igényeihez, a kocsira szerelt tárolókban könnyen szállítható néhány pár síléc vagy hódeszka. Azt vegyük figyelembe, hogy ezek az autók akár a 80 km/órás sebességet is elérhetik és vezetésükhöz természetesen jogosítvány szükséges.

A tesztidőszakot kedvezően fogadták a síelők. Az eddig tapasztalatok alapján a sok előnye mellett a legnagyobb hátránya, hogy csoportoknak túl kicsi ezeknek az autóknak a kapacitása, és egy alkalmazással csak egy ilyen kisautót lehet lefoglalni.

Az üzemeltető szerint, heti 500 használat esetén már nyereséges a vállalkozás. A tervek szerint jövőre már hat francia síterepre telepítik ezeket a kisautókat, összesen 300 darabot, Alpe d’Huez síterepére is 50 ilyen autó érkezik jövőre. A fizetés módjai is változhatnak jövőre. Az projekt megvalósítói jelenleg a síterepek üzemeltetőivel tárgyalnak, hogy jövőre olyan bérletkonstrukciókkal jöjjenek ki, amely lehetővé teszi, hogy akár a síbérlettel is lehessen fizetni az autók használatáért.

KOMMENTEK
waltnerhajni | 2014.02.26. 10:07
mit ki nem találnak

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.