Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elítélték a francia sílift kezelőjét a halálos balesetért

2015.11.18. Bata Attila

Bűnösnek találta a bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben azt a liftkezelőt, aki pont akkor nem volt a helyén, amikor meg kellett volna állítani a liftet baleset miatt. Az eset még 2011 februárjában történt a francia Chatel síterepén és a balesetben egy 14 éves brit fiú vesztette életét.
Az a lassan 5 évvel ezelőtti hétvége különösen szomorúra sikeredett az Alpok pályáin. Számos baleset történt, egyik megrendítőbb, mint a másik.

2011. február 23-án a francia-svájci sírégióhoz (Portes du Soleil) tartozó Chatel síterepén egy 14 éves angol fiú utazott az egy évvel korábban átadott, modern lifttel. Amikor a hegyállomásnál megpróbált kiszállni, a hátizsákja beakadt az ülésbe. A liftet nem állították le, a fiú olyan szerencsétlenül lógott a liften, hogy a hátizsákja felhúzta a ruháját, és a nyaka köré csavarta. Valósággal fojtogatta a nyaka köré tekeredett ruha, miközben a fiú a hátizsákkal együtt lógott le a lift székéből. Szemtanúk szerint körülbelül 4 percig lógott a levegőben, amíg ki tudták szabadítani.

Nyolc percen keresztül próbálták újraéleszteni, majd egy helikopterrel egy francia kórházba került súlyos agysérüléssel. Később, március 5-én, átszállították Angliába, ahol kómában feküdt egy helyi kórházban. Itt halt meg 2011. március 17-én. Rendőrségi vizsgálatok miatt a szülők hat hónapig nem temethették el a fiukat.

A bíróság megállapította, hogy a lift kezelője, egy jelenleg ötvenéves francia állampolgár, a baleset pillanatában nem tartózkodott a helyén és nem reagált a többi síelő felhívására, hogy állítsa meg a liftet. A francia bíróság a liftkezelőt hat hónap, felfüggesztett, börtönbüntetésre ítélte közvetett emberölésért, amely az angol törvények szerint nagyjából a gondatlanságból elkövetett emberölésnek felel meg - írja a BBC.

A baleset óta a lifttársaságok már figyelmeztető táblákkal is megpróbálják felhívni a hátizsákkal a liftbe beülő gyerekek figyelmét a biztonságos liftezésre. Sajnos, hasonló jellegű, hátizsákok miatti balesetek azóta is történnek.
KOMMENTEK
csabeszka | 2015.11.18. 18:32
Velem történt olyan eset, hogy a kabátom beleakadt a csákányos lift csákányába és az emiatt tovább vitt, nagyon megijedtem, el is estem de végül a kabátot sikarült lerángatni a csákányról, miközben persze nem állították meg a liftet. Azóta a csákányos liften mindik nagyon figyelek erre.
Tervező | 2015.11.18. 21:25
Legalább két kezelő szegett szabályt , meg a nézelődők is, és az utas is, ha kint volt rendesen a használati utasítás ill. figyelmeztető táblák:
1. Hátizsákot háton viselve nem szabad ülő liftre felszállni (utas felelőssége)
2. A beszálló helyi kezelőnek már intézkedni kellett volna
3. A kiszálló helyi kezelőt kapták el egyedül, ez van a cikkben
4. A vészgombok olyan helyeken vannak, hogy bármelyik bámészkodó meg tudja nyomni, ha akarja, és jogosan meg is teheti, (mint a vészfék a vonaton) helyette kiabáltak.....
otapi | 2015.11.20. 15:37
A cikk szerint kiszálláskor történt az eset, abból pedig a völgyállomásnál lévő kezelő semmit nem lát. Felcsatolt síléccel első körben csak kiabálni lehet. Mire rájönnek, hogy nincs ott a kezelő, lecsatolnak, odarohannak és megnyomják a vészgombot, addig már megy is kb 20 métert visszafelé az ülés mire megáll. Onnan leszedni pedig még a négy perc is kevés lehet terep függően.
Bata Attila | 2015.11.20. 16:38
Otapi, szerintem Tervező arra gondolt, hogy a völgyállomásnál dolgozó kezelőnek arra kellett volna figyelnie, hogy nem engedi beülni a gyereket hátizsákkal.

Egyébként azóta lenn kitették a figyelmeztető táblát, az összes hátizsákkal beülőre hangosan kiabálnak a liftesek és már lenn megállítják a liftet, ha valaki így száll be.

Az a szörnyű, hogy ehhez egy tragédia kellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.