Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Heti horror: kiesések a liftből, halálos bukás, cserbenhagyás

2011.02.26. Bata Attila

Heti horror: kiesések a liftből, halálos bukás, cserbenhagyás Múlt héthez hasonlóan, ezen a héten is túl sok volt a baleset Európa pályáin. Sajnos ezen a héten megnőtt a síliftből kieső gyermekek száma, még a kabinos liftek sem biztonságosak. További sajnálatunkra, a "szokásosnak mondható" balesetekről is be tudunk számolni.

Nassfeld – magyar baleset pályán kívül

Kezdjük ezen a héten is a magyarokkal, vagyis szerencsére – eddig – egy magyarral. Nassfeld síterepén szerda délben egy 26 éves magyar síelő síelt pályán kívül a Garnitzenalm közelében. A változó hóviszonyok között síelő magyar saját hibájából bukott, helikopterrel kellett a villachi kórházba szállítani. Nem sokkal később a hosszú, 80-as pályán egy idős, olasz hölgyet gázoltak el hátulról. A baleset okozója a mentők megérkezése előtt kereket oldott.

Franciaország – hatéves kisfiú zuhant 12 métert a liftből

Kedden a franciaországi Morillon (Haute-Savoie) síterepén egy hatéves kisfiú esett ki egy ülőliftből. Helyi újságok szerint kisebbfajta csoda, hogy a fiú komoly sérülések nélkül megúszta a 12 méteres zuhanást. A kisfiú édesanyja a lifttársaságot készül perelni, mondván induláskor a liftesek nem ellenőrizték, hogy a fiú biztonságosan helyezkedik el.

Franciaország – liften lógva, saját ruhája fojtogatta a nyakát

Nem volt ennyire szerencsés csütörtökön egy 14 éves brit fiú a Portes du Soleil sírendszer egyik francia terepén, Chatelben. A fiú a síterep tavaly átadott felvonóján, a hatszemélyes L’Echo des Montagnes liften készülődött a kiszálláshoz, felemelte a biztonsági korlátot, de a hátizsákja beakadt az ülőszékbe. A lift közben megfordult a hegyállomáson, és megindult lefelé. A fiú megpróbálta kiszabadítani magát, de rosszabbul járt. Szemtanúk szerint olyan szerencsétlenül alakultak a dolgok, hogy a ruhája felhúzódott a nyakára és valósággal fojtogatta. A liftet csak késve sikerült leállítani. A baleset óta, már két napja, még mindig kómában fekszik a közeli kórházban.

Tirol – itt egy kabinos liftből esett ki egy hétéves fiú

Péntek délután a tiroli Knapp síterepének Dias nevű, négyszemélyes kabinos felvonójából esett ki egy holland kisfiú. Eddig ismeretlen okból, nem sokkal a völgyállomás előtt, kinyílt a lefelé közlekedő kabinoslift ajtaja. A holland fiú körülbelül 15 métert zuhant. Egy síelő találta meg, aki értesítette a mentőket. Súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Tirol – ütközése után 20 perccel holtan esett össze

Péntek délután a tiroli Waidring-Steinplatte síterepén egy 66 éves német síelő esett össze holtan a sípályán. A német síelő korábban ütközött a pályán, majd 20 perccel később az egyik liftnél állt sorba, és közben holtan esett össze. A helyszínre érkező mentőknek már nem sikerült újraéleszteniük a német síelőt.

Katschberg –halálos bukás

Szintén nem lehet tudni, hogy pontosan mi történt ma reggel Katschberg síterepén. Reggel fél tízkor egy osztrák síelő bukott a Sonnalm lift völgyállomásához vezető pálya alján. Eddig ismeretlen okból elesett az arcára, és helyszínen életét vesztette. A rendőrség szerint kizárható, hogy valakivel ütközött volna.

Leogang – itt is a liftkiszállással volt gond

Kedden az Asitz felvonón egy 49 éves dán hölgy került bajba a kiszállásnál. A biztonsági korlát felemelése után csak az egyik lécét emelte elég magasra, a másik beakadt. Liftet leállították, de a hölgy kiesett a liftből, kevesebb, mint egyméteres magasságból. A dán hölgyet helikopterrel vitték a közeli kórházba.

Leogang – cserbenhagyásos gázolás

Péntek délelőtt egy 67 éves német hölgyet gázolt el egy hátulról, nagy sebességgel érkező síelő. A gázoló gyorsan összeszedte lecsatolódott léceit, majd vérző orral elhúzta a csíkot. A német hölgyet helikopterrel kellett kórházba vinni. Egy külön cikket is megér az osztrák rendőrség statisztikája, Ausztriában az ütközéses balesetek 20 százalékában az egyik fél (jellemzően a vétkes) mindig elmenekül a helyszínről.

Szánkózás – tömegbaleset

Csütörtök délután, két baleset is történt Salzburg tartományban, tizenegy sérülttel. Piesendorf terepén iskolások szánkózása torkolt igazi tömegkarambolba. Hét angol és két holland 12-14 év közötti fiatal ütközött egymással. Az egyik kanyarban az első szánkózó bukott, a többiek pedig nem tudtak lefékezni és egymásba csúsztak. Flachauban, a Brennhütt'n szánkópályán két holland járt szerencsétlenül. Kicsúsztak a havas pályáról, a hómenetes hegyoldalba és felborultak a szánkóval, a hegyimentők látták el őket.
KOMMENTEK
Pulmy | 2011.02.27. 09:57
Ez bizony egy nagyon veszélyes sport,nagyon-nagyon kell figyelni.
Ami megdöbbentő,hogy mennyi a cserbenhagyás a pályákon!

P.
csabor | 2011.02.27. 11:10
A tiroli Waidring-Steinplatte terepén a héten engem is elkaszáltak. Mennyi lehet a lappangási idő?
A viccet félretéve, nagyon sokan nem vigyáznak, nem tudják azt a határt amíg még uralni tudják a lécet, vagy a deszkát. Persze biztonságosan síelni unalmasabb, de ez nem játék. Ha valaki pedig bajt okoz jötelessége a helyszínen maradni.
bence84 | 2011.02.27. 21:32
A hátizsákosokat nem értem... ennyi belátásuk sincs? Pedig a liftek alján még külön figyelmeztető tábla is van rá! Jobbulást a sérülteknek...
janetoth | 2011.03.02. 15:09
Jézusom, tisztára kikészített, hogy gyerekek esnek ki a liftből. Az enyémeket is felvittük, utólag le vagyok dermedve. Jövőre csak tojásoson, ülősön nem, nem!
gika | 2011.03.03. 16:33
Sajnos nem ellenőrzik az ittas sielőket, gyakran azok okoznak balesetet. Itt is szondázni kellene, állítólag Svájcban már van rá példa.
gnemeth1 | 2011.03.04. 06:34
Szerintem ezek a cserbenhagyásos balesetek nagy része viszzavezethető jellem béli hibákra, az ijedtségen és a félelmen túl. Egyre többen vannak akik nem merik felvállalni a tettük következményeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.