Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elítélték a francia sílift kezelőjét a halálos balesetért

2015.11.18. Bata Attila

Bűnösnek találta a bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben azt a liftkezelőt, aki pont akkor nem volt a helyén, amikor meg kellett volna állítani a liftet baleset miatt. Az eset még 2011 februárjában történt a francia Chatel síterepén és a balesetben egy 14 éves brit fiú vesztette életét.
Az a lassan 5 évvel ezelőtti hétvége különösen szomorúra sikeredett az Alpok pályáin. Számos baleset történt, egyik megrendítőbb, mint a másik.

2011. február 23-án a francia-svájci sírégióhoz (Portes du Soleil) tartozó Chatel síterepén egy 14 éves angol fiú utazott az egy évvel korábban átadott, modern lifttel. Amikor a hegyállomásnál megpróbált kiszállni, a hátizsákja beakadt az ülésbe. A liftet nem állították le, a fiú olyan szerencsétlenül lógott a liften, hogy a hátizsákja felhúzta a ruháját, és a nyaka köré csavarta. Valósággal fojtogatta a nyaka köré tekeredett ruha, miközben a fiú a hátizsákkal együtt lógott le a lift székéből. Szemtanúk szerint körülbelül 4 percig lógott a levegőben, amíg ki tudták szabadítani.

Nyolc percen keresztül próbálták újraéleszteni, majd egy helikopterrel egy francia kórházba került súlyos agysérüléssel. Később, március 5-én, átszállították Angliába, ahol kómában feküdt egy helyi kórházban. Itt halt meg 2011. március 17-én. Rendőrségi vizsgálatok miatt a szülők hat hónapig nem temethették el a fiukat.

A bíróság megállapította, hogy a lift kezelője, egy jelenleg ötvenéves francia állampolgár, a baleset pillanatában nem tartózkodott a helyén és nem reagált a többi síelő felhívására, hogy állítsa meg a liftet. A francia bíróság a liftkezelőt hat hónap, felfüggesztett, börtönbüntetésre ítélte közvetett emberölésért, amely az angol törvények szerint nagyjából a gondatlanságból elkövetett emberölésnek felel meg - írja a BBC.

A baleset óta a lifttársaságok már figyelmeztető táblákkal is megpróbálják felhívni a hátizsákkal a liftbe beülő gyerekek figyelmét a biztonságos liftezésre. Sajnos, hasonló jellegű, hátizsákok miatti balesetek azóta is történnek.
KOMMENTEK
csabeszka | 2015.11.18. 18:32
Velem történt olyan eset, hogy a kabátom beleakadt a csákányos lift csákányába és az emiatt tovább vitt, nagyon megijedtem, el is estem de végül a kabátot sikarült lerángatni a csákányról, miközben persze nem állították meg a liftet. Azóta a csákányos liften mindik nagyon figyelek erre.
Tervező | 2015.11.18. 21:25
Legalább két kezelő szegett szabályt , meg a nézelődők is, és az utas is, ha kint volt rendesen a használati utasítás ill. figyelmeztető táblák:
1. Hátizsákot háton viselve nem szabad ülő liftre felszállni (utas felelőssége)
2. A beszálló helyi kezelőnek már intézkedni kellett volna
3. A kiszálló helyi kezelőt kapták el egyedül, ez van a cikkben
4. A vészgombok olyan helyeken vannak, hogy bármelyik bámészkodó meg tudja nyomni, ha akarja, és jogosan meg is teheti, (mint a vészfék a vonaton) helyette kiabáltak.....
otapi | 2015.11.20. 15:37
A cikk szerint kiszálláskor történt az eset, abból pedig a völgyállomásnál lévő kezelő semmit nem lát. Felcsatolt síléccel első körben csak kiabálni lehet. Mire rájönnek, hogy nincs ott a kezelő, lecsatolnak, odarohannak és megnyomják a vészgombot, addig már megy is kb 20 métert visszafelé az ülés mire megáll. Onnan leszedni pedig még a négy perc is kevés lehet terep függően.
Bata Attila | 2015.11.20. 16:38
Otapi, szerintem Tervező arra gondolt, hogy a völgyállomásnál dolgozó kezelőnek arra kellett volna figyelnie, hogy nem engedi beülni a gyereket hátizsákkal.

Egyébként azóta lenn kitették a figyelmeztető táblát, az összes hátizsákkal beülőre hangosan kiabálnak a liftesek és már lenn megállítják a liftet, ha valaki így száll be.

Az a szörnyű, hogy ehhez egy tragédia kellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.