Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaországban ezek a szabályok várnak a síelőkre

2021.12.10. Bata Attila

Franciaországban már megkezdődött a síszezon és egyre több síterep kezdi meg a folyamatos üzemelést december elejétől. Megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a sípályákon és azon kívül elvárnak a francia hatóságok.
Montgenévre
Montgenévre

Igazolás

December 4. óta pass sanitaire, vagyis uniós Covid-igazolványt kérnek a francia síterepeken is. Ez azt jelenti, hogy csak beoltottak, vagy betegségből felépültek élvezhetik kényelmesen a francia hegyeket. A többieknek naponta kell tesztelniük, hiszen 24 óránál nem régebbi (PCR vagy antigén) tesztet kell bemutatniuk.

Ismert változások december 15-től

Idősebbeknek, 65 év felett, december 15-től hét hónapra csökken az oltás érvényessége az utolsó dózis után.

Január 15-től ez már mindenkire vonatkozik, a második oltás már csak 7 hónapig érvényes. Tehát, a szokásos január végi síelés előtt figyeljenek azok, akik 2021 júliusa előtt kapták meg a második adagot (Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca) és még nem kapták meg a harmadikat.

Oltás típusai

Az összes Magyarországon elérhető "nyugati" vakcina elfogadott. Két kínai vakcinához + 1 darab mRNS (Pfizer vagy Moderna) emlékeztető oltás szintén elég az igazoláshoz.

A védettséghez szükséges időtartam eltelte:
- 1 hét a 2. oltás beadása után a kétdózisú vakcinák esetében (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield)
- 28 nap az oltás beadása után az egydózisú vakcinák esetében (Janssen /Johnson & Johnson);
- 2 hét az oltás beadása után a koronavíruson átesett betegek esetében (ilyenkor csak 1 vakcina szükséges)
- 1 hét a harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm) oltás beadása után azok számára, akik korábban két adag Sinopharm vagy Sinovac oltást már felvettek.

Az orosz vakcina egyenlő az oltatlan kategóriával.

Felépülés igazolása

Ehhez a betegségről kiállított pozitív PCR- vagy antigén tesztet fogadnak el, amelynek érvényessége a kiállítása dátumától számított 11-180 nap.

Hová kell igazolás?

Pl. turisztikai szálláshelyek, vendéglők, vonatok, távolsági közlekedés, sportlétesítmények, mozik, uszodák stb. Éttermekben a teraszokon is. Minden legalább 50 főt befogadó nyilvános helyen. Egyszeri ellenőrzéssel a tartózkodás megkezdésekor.

Sípályákon

A francia kormány november végén fogadta el a francia síterep üzemeltetők képviseletének a javaslatait, amelyet a kb. 250 síterepen a vendégeknek és az alkalmazottaknak is be kell tartaniuk.

Maszk és távolságtartás

Az összes síliften és beszállás előtt a sorban mindenkinek kötelező a maszk használata 11 év felett. Egyetlen kivétel a húzóliftek vagy varázsszőnyegek, ha valaki egyedül "utazik" rajta.

A maszk típusa is előírt. Sebészmaszk vagy 1-es kategóriájú (AFNOR SPEC S76-001) maszk megengedett. (Az osztrák sílifteken és közlekedésben használt FFP2-es maszk megfelelő).

Természetesen síelés közben nem kell maszkot hordani.

Távolságtartás kötelező a sorokban.

Az uniós Covid-igazolás bemutatását csak 12 év és kéthónapos kor felett kérik. (A maszkot 11 év felett)

Alkalmazás és igazolás

A telefonra letöltött magyar uniós Covid-igazolást elfogadják, amennyiben a fenti feltételeknek megfelel.

A hatóságok által ajánlott például a Tous Anti Covid Verif nevű, Franciaországban elterjedt alkalmazás használata. Telepítése után ne ijedjünk meg néhány kérdéstől, eredetileg kontaktkutatásra használták, azonban nyár óta ez tartalmazza az igazolásokat is.
Két igazolás az alkalmazásból. Egyik a szolgáltatásokhoz (bal), másik a határon (jobb).
Két igazolás az alkalmazásból. Egyik a szolgáltatásokhoz (bal), másik a határon (jobb).
A telepítés és a magyar igazolás QR-kódjának betöltése néhány perc. Ahogy a fenti képen látható, határátlépésnél az egyik, pl. vendéglőben a másikat kérhetik.

A szabályozás szerint az igazolásokat a síterepek és a hatóságok is ellenőrizhetik. A legtöbb síterep úgy nyilatkozott, hogy kapacitás hiányában a bérletvásárlásnál kérik az igazolást, a pályán vagy a lifteknél nem fognak ellenőrök állni, legfeljebb szúrópróbaszerű ellenőrzésre lehet számítani főszezonban.

Fontos információk

A fent leírtakat tájékoztatásnak szánjuk. Indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális helyzetről. Egyrészt a konzulátus oldaláról, másrészt a budapesti francia nagykövetség oldalát tudjuk ajánlani.
KOMMENTEK
pistamester | 2021.12.10. 07:55
2 Szputynikra kapott 3. Moderna esetében hivatalosan tehát oltatlan vagyok. A francia app-ba, ha betöltöm a modernáról kapott qr kódot, akkor érvényesnek mutatja, mondván Moderna 3/3.
Mi a jobb, lemondani az utat, vagy megpróbálni átjutni? Január végére van tervezve a síelés.
Vagy még mindig lehet antigén vagy PCR-t csináltatni utazás előtt, és azt is elfogadják?
randras66 | 2021.12.10. 08:08
Én azt mondom, várjuk meg az első januári síelők tapasztalatait.. nem vennék mérget rá, hogy a köztudottan "szigorú és precíz" franciák minden körülmények között ragaszkodnak a szabályokhoz.. biznisz iz biznisz.
mykeebot | 2021.12.10. 09:57
Köszi a sok hasznos infót! Annyi csak, hogy ez a 7 hónapos lejárati dolog a hivatalos közlönyben nincs benne egyelőre: https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...

Lehet tudni, hogy ez honnan jött? Köszi előre is!
camp04 | 2021.12.10. 10:20
@pistamester: 2 Szputnyik + Moderna átmegy minden ellenőrzésen. :) Ha Ausztriában elfogadják (amit személyesen tudok, most hétvégén síeltem apósommal), akkor a francia biztos nem fog kötekedni. :)

A 7 hónapos dologra én is kíváncsi vagyok, hogy honnan jön, mert jelenleg 9 hónap van minden EU-ban elfogadott oltásra.
Bata Attila | 2021.12.10. 11:30
mykeebot, camp04

A konzuli oldal természetesen az irányadó, de ahogy az első sorokban elolvasod, az információ mindig az adott napon érvényes, vagyis ma.

Azzal, hogy mi várható 2 hét vagy 1 hónap múlva ritkán foglalkoznak. Így tervezéshez nem a legideálisabb.

Francia oldal:
https://www.service-public.fr/parti...culiers/actualites/A15121...
Trailrider | 2021.12.10. 15:12
Tegnap jöttem haza Fro-ból, csak a magyar ESZT appet használtam, elfogadták a reptéren, szállodában, éttermekben is. Persze semmibe nem kerül letölteni a francia verziót, de nekem a hazaival sem volt gondom.
Bata Attila | 2021.12.10. 15:26
Igen, ez így van, benne is van a cikkben, egész Európában jó a magyar ESZT app.
Nekem például sajna nem működik a telefonom és zéró supportot kapok tőlük, így 10 példányban kinyomtattam + van osztrák, francia stb. appom :)
aheleszter | 2021.12.10. 16:05
Arról esetleg van valakinek valami információja, hogy mi van akkor ha én 2 Pfizerrel kaptam 3.-nak 1 Jansent? Mert a francia app szerint dec 15 után kellene egy újabb booster. De nekem az lenne már a negyedik nyugati vakcinám?!? Ötlet esetleg ezzel kapcsolatban?
Tujacska | 2021.12.10. 16:14
Aktuális a téma mert mi is megyünk Jan. 1-től... nekem is 2db szputynyik van ami nyilván semmit nem ér. Előttem szólóhoz lehet én is egy modernát szúratnék be vagy inkább 1 synlab antigén teszt angol nyelven? Vagy mindkettő:)
Bata Attila | 2021.12.10. 16:49
Ezen a weboldalon lehet ellenőrizni, hogy kinek meddig érvényes az igazolása. (Eredetileg arra szolgál, hogy megmutassa melyik francia mikor jogosult a harmadik vagy booster oltásra, de sok esetben a védettség határidejét is kiírja)

https://monrappelvaccincovid.ameli....fr/

Mivel nem kér igazolásokat vagy regisztrációt, így lehet vele játszadozni, pl. ha december 8-án kaptam meg a Janssent, az meddig érvényes. (2 hónap eszerint) Ugyanígy a többi oltás típusra.

Sajnos, olyat nem tud, hogy december 28-án kapnám meg, az meddig jó...
pistamester | 2021.12.10. 17:53
@camp04: Köszi az infót!
molnarf | 2021.12.11. 20:34
Üdv... Én , azt kérdezem , hogy mi lesz akkor ha valaki megbetegszik külföldön , pl Franciaország területén , hogy tud átlépni határokat , hogy tud haza utazni , hol tud tartózkodni amíg meggyógyul ???
gp76 | 2021.12.11. 21:14
Tujacska!
detto mi is 1.-en indulunk franciába la plagne
2 orosz + pfizer ...de elvileg igy kell az indulás előtt majdhogynem 2 oraval az antigén negativ teszt eredmény mert az út is 15-16 óra ..majd elvileg 24 óránkként teszt kb 25 euro...rohadt orosz oltás miatt.
doricka | 2021.12.14. 07:35
Sziasztok! 2 Szputnyik + 1 Pfizerrel jöttünk ki dec 10-én, és simán elfogadják a 3. Pfizer QR kódját! Valóban ezt az AntiCovid appot haszánlják itt az éttermekben (és tényleg mindenhol kérik!), azt javaslom, töltsétek le otthon és ellenőrizzétek magatoknak indulás előtt, hogy akkor éppen elfogadják-e majd az oltási igazolásotokat, mi is ezt csináltuk. A határátlépésekhez azért volt antigén tesztünk, de a 3 határ közül egyiken sem kérték. Itt viszont valóban minden étteremben, hüttében kérik a QR kódot, de a 3. oltás QR kódja zöld utat ad!
Barta Beáta | 2021.12.14. 10:59
Sziasztok! Kettő szputnyik oltás után átestem a betegségen (nov.10-24 ig voltam karanténba) de sajna nem készült pcr teszt. Így én teljesen oltatlannak és betegségen nem átesettnek minősülök. De azt az infót kaptam hogy 1 mennyiségi ellenanyag tesztel+ francia nyelvre lefordíttatott orvosi igazolással és az indulás napján elkészített antigén gyorsteszt el tudok utazni csak.
Természetesen mind a két tesztről angol nyelvű lelet kell. Indulás január 1 Evasion Mt. Blanc.
Szerintetek?!
Itthon senki nem tudta megmondani hogy ebben a helyzetben mi az eljárás. Párizsba telefonáltam ki.
De azért félek elindulni…
Bata Attila | 2021.12.14. 12:44
Barta Beáta:
Több európai ország alkalmazza az általad leírt antitest mérés utáni lehetőséget, de a franciáknál ezt még nem láttam leírva. Kérj egy forrást Párizsból, hol van ez leírva.

Ennek hiányában két lehetőség lehet:
1. naponta antigén tesztelés, ez megdrágítja a síelést
2. Az előtted szólóhoz hasonlóan egy Pfizer felvétele, amely az oltás után 1 héttel már érvényes.
Bata Attila | 2021.12.14. 12:46
doricka:

köszönjük a megerősítést és a beszámolót!!!
gabor.nemeth | 2021.12.23. 13:02
Sziasztok! Ha jól értem, akkor 2 Sinopharm + 1 Janssen az nem megfelelő ? Tous Anti Covid app szerint sem valid. Kérjek még egy negyedik Pfizer-t is ? :-o
Van valakinek ilyen kombinációval tapasztalata ?
Pz84 | 2021.12.24. 00:49
Ha megveszem előre a 6 napos síbérletet, ki fogja ellenőrizni, hogy naponta van-e friss tesztem? Nem látom reálisnak a dolgot..
Bata Attila | 2021.12.24. 01:21
Elvileg 24 órás teszttel nem kaphatsz hatnapos bérletet, csak napijegyet.
Pz84 | 2021.12.24. 10:25
Minden egyes francia utazás előtt vagy interneten előre, vagy utazási irodán keresztül szintén előre vettük meg eddig a több napos bérleteket. Eszerint akkor most ez nem működik?
Bata Attila | 2021.12.24. 12:49
Kiderül, az utazási irodát kell megkérdezni.
Sztogacsev | 2022.01.08. 16:08
Kérlek osszátok meg az első tapasztalatokat 2 Sputyin + moderna komboval. Működik a fransziáknál? Lifteknél hogyan ellenőriznek? Márciusban megyünk majd...
Gyurka 1992 | 2022.01.13. 12:58
Ez engem is èrdekelne hogy a moderna Szputnyik kombó jó e
BalaCsaba | 2022.01.15. 15:42
Sziasztok!
Olyan problémával fordulok hozzátok, ami olvasgatva a kommenteket, több társamnál is felmerült.
Mégpedig, hogy január végén indulnánk Franciaországba síelni, azonban a 2 Sputnyikomra kapott Janssen oltás jelenleg nem elég a kiutazáshoz.
Több orvossal egyeztetve megszületett a döntés, miszerint beadatok 4. oltásnak egy nyugati vakcinát, azonban nem telt még le a 3. oltásom után a 4 hónap.
Az oltóponton be tudnám magamnak adatni, viszont azzal riogattak, hogy ameddig nem telik le a 4 hónap, az nem fog megjelenni az eeszt rendszerében...
Kinek, milyen tudomása, tapasztalata van erről?
A válaszokat előre is köszönöm!
Gyurka 1992 | 2022.01.15. 16:52
Azonnal megjelenik a rendszerben. Tegnap voltam oltatni 3.phizert másnapra fent volt a qr kódos igazolás az appban
Gyurka 1992 | 2022.01.23. 16:32
Müködik a 2 Szputnyik +Phizer csak a 3.oltás QR kódját nyomtassátok ki. Olaszba is elfogadták ès most franciába is
kistapi1 | 2022.02.21. 17:36
sziasztok,

Egy társasággal utaznánk Franciaországba, de sajnos több ember csak orosz oltással rendelkezik, illetve van akinek pedig átesettségi igazolása van. Jól értem, hogy nekik minden nap tesztelni kell? Ezt ott, valami hivatalos laborban, és igazolást kérni? Egyáltalán van ilyen labor minden sífaluban?
A beutazáshoz láttam, hogy elég lenne egy darab 24 óránál nem régebbi teszt, de akkor a síeléshez és a szállás igénybevételéhez ezek szerint szükséges a napi teszt?

Kérem segítsen, akinek van megbízható tapasztalata, tudása a témában.

KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.