Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Gleccserszakadékba zuhant egy magyar sítúrázó

2012.04.09. | Szerző: MTI / sielok.hu
Gleccserszakadékba zuhant egy magyar sítúrázó Egy magyar sítúrázó férfit vasárnap hajnalban találtak meg az oszták hegyimentők, miután 14 órát töltött egy több mint 10 méter mély gleccserhasadékban. Hihetetlen szerencsével egy bordazúzódással úszta meg a balesetet - adta hírül vasárnap az Osttirol-heute internetes magazin.
h i r d e t é s
A férfi magyar kísérőjével együtt túrázott Kelet-Tirolban, a 3420 méter magas Grossvenedigeren, amikor szombat délután baleset érte: több mint 10 métert (egyes meg nem erősített források szerint 20 métert) zuhant egy hasadékban. Társa nem tudott rajta segíteni, így csak órákkal később volt képes egy menedékházban a mentőket riasztani.

"20:12-kor riasztottak bennünket sms-ben" számolt be a hegyimentők vezetője, Peter Ladstätter. 26-an indultak azonnal a keresésére, köztük egy mentőorvos és két alpinista rendőr. A sötétség mellett nehezítette vállalkozásukat a rendkívül mostoha időjárás: hóesés, szélvihar és köd. Három csoportban próbálták felkutatni a szerencsétlenül járt magyart. Hajnali 3:07-kor sikerült ráakadni. Lényegében nem láttak semmit, tájékozódásukat csak egy műholdas helymeghatározó segítette - mondta el Landstätter. A mentősök meleg holmival látták el a sízőt. "Fel tudott állni a hasadékban és képes volt mozogni. Ezért és jó fölszerelésének köszönhetően némileg melegen tudta tartani magát". 3:20-kor érkezett meg az orvossal a másik csoport, megkezdődhetett a sérült ellátása. Mintegy 400 méterre vitték le akjával (mentőszánnal) a 2 953 méteren található Defreggerhaus menedékházba, ahol a terv szerint megvárták volna, hogy az idő javuljon és mentőhelikopterrel menjenek tovább. A magyar azonban - aki az esést megúszta némi bordazúzódással - visszautasította a tervet - számolt be a hegyimentő és ehelyett saját lábon érték el a következő állomást, Johannishüttét, 2121 méter magasságban. Vasárnap délelőtt végül itt várták be a helikoptert, amely az egész csapatot Prägratenbe szállította.

Az osztrák Kleine Zeitung "húsvéti csodának" nevezte a 35 éves Reicher Norbert megmenekülését.

Képek és további infók: www.osttirol-heute.at | www.kleinezeitung.at
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »