Sok minden kerül elő az olvadó gleccserek alól

2012.09.03. Bata Attila

Sok minden kerül elő az olvadó gleccserek alól Az idei nyár is komoly olvadást hozott a gleccsereken. Az eltűnt vagy csak laposodó hó- és jégtakaró alól a múlt emlékei kerülnek elő. Holttestet, háborús gránátokat, vagy évtizedekkel korábban lezuhant repülőgépről származó tárgyakat is találtak augusztusban az Alpokban.
h i r d e t é s
2001-ben tűnt el egy müncheni hegymászó az osztrák Ötztali-Alpokban. A rendőrség feltételezte, hogy egy gleccserszakadékba zuhant, de a holttestét nem találták meg egészen idén augusztus 23-ig, amikor is egy 51 éves hegyi vezető 3000 méteres magasságban észrevette, hogy egy kéz nyúlt ki a hóréteg alól, sőt az áldozat feje is látható volt. Az áldozatot helikopterrel elszállították, a fogazata alapján beazonosították, a boncolás szerint kihűlésben halt meg.

A francia Alpokban is kísért a múlt. A Mont Blanc melletti Blossons-glecseren 1966 januárjában zuhant le egy indiai repülőgép, amikor elvétette a landolást a genfi reptér irányába. A repülőgép mind a 117 utasa életét vesztette a katasztrófában. Nemrégen turisták szóltak a hegyi mentőknek, hogy valami nagyon csillog a hómezőn. Két vállalkozó kedvű hegyi mentő felment körülnézni, de csak a repülőgép maradványait, kábeleket, roncsdarabokat találtak, és egy diplomata táskát az indiai külügyminisztérium feliratával. A hegyi mentők viccesen megjegyezték, hogy aranyra vagy ezüstre számítottak, de helyette csak papírokat és roncsokat találtak.

Lassan 100 év elteltével még mindig kísért az első világháború. Ebből a korszakból származó gránátokat találtak az olasz Presanella egyik gleccserén. Az olasz hadsereg augusztus végén gyakorlatozott 3200 méter magasságban a gleccseren, és akkor bukkantak körülbelül 200 darab gránátra egy 100 négyzetméteres területen. A gránátokat biztonságba helyezték.

Az augusztusi kánikulában olvadó gleccserekre jó példa az olasz Stelvio-gleccser:

Az augusztusi kánikula idején
Az augusztusi kánikula idején

Az augusztusi 31-i havazás után
Az augusztusi 31-i havazás után
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.