Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóágyúzással növesztenék újra a svájci gleccsereket

2017.08.01. sielok.hu

Hans Oerlemans, holland tudós teóriája szerint az olvadó gleccserek problémájára a mesterségesen előállított hóréteg jelenthet megoldást.
Az Aletsch gleccser 2016. augusztusában | Fotó: Fülöp Tibor (TibiF)
Az Aletsch gleccser 2016. augusztusában | Fotó: Fülöp Tibor (TibiF)
A New Scientist magazinban megjelent riport szerint a tudós teóriája az, hogy ha betakarjuk a gleccsert néhány centiméter hóval, akkor az visszaveri a nap sugarait, így a jégréteg könnyebben tud regenerálódni.

Az Utrechti Egyetem kutatója, Hans Oerlemans idén nyáron kezdte tesztelni az elméletét a Morteratsch nevű svájci gleccseren, St Moritz közelében.
A Morteratsch-gleccser, ahol a hóágyúzást tesztelik | Fotó: -stefan-
A Morteratsch-gleccser, ahol a hóágyúzást tesztelik | Fotó: -stefan-
A klímaváltozás következtében a legtöbb gleccser egyre nagyobb mértékben olvad, sőt néhány már el is tűnt teljesen. A tudós által tesztelésre kiválasztott gleccser évente átlagosan 30 métert süllyed.

Hans Oerlemans kiszámolta, hogy ha 4000 hóágyúval 20 éven keresztül havaznák be a gleccsert, akkor 800 méterrel meg lehetne növelni a gleccser vastagságát.
Európa egyik legismertebb gleccsere, a svájci Aletsch | Fotó: Aletsch Arena
Európa egyik legismertebb gleccsere, a svájci Aletsch | Fotó: Aletsch Arena
A tesztprojekt ennél jóval kisebb, a költségvetése is csak 100.000 svájci frank. A gleccserek megmentésére már sok próbálkozás volt, teszteltek már különböző fényvisszaverő anyagokat, melyek alkalmasak lehetnének a beborításra. A hóágyúzás most a legújabb ötlet, melyet a kanadai Whistler Blackcomb is tesztelt már a saját gleccserén.
2015-ben volt Svájc történetének legmelegebb decembere, melyet a következő évben a legszárazabb december követett. Ezután jelent meg egy tanulmány arról, hogy az országban 2015-ben 40-nel kevesebb havas napot regisztráltak, mint az 1970-es téli szezonban. 2015-ben 12 nappal később esett le az első hó, és 25 nappal korábban olvadt el teljesen, mint 1970-ben.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.