Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fólia mentette meg a nyári havat az olasz gleccseren

2011.09.09. Bata Attila

Fólia mentette meg a nyári havat az olasz gleccseren Júniusban, az utóbbi évek szokásának megfelelően, hővisszaverő fóliával takarták le az olasz Presena-gleccser havának egy részét. Az eredmény már most is látszik, ahol nem takarták le a területet, ott teljesen elolvadt a hó, csak a fólia mentette meg a gleccser havát az olvadástól.
Az idén már negyedszer takarták be a gleccser havát. 2007 óta folyó kísérleteket a közeli egyetem is támogatja, a kedvező eredmények miatt, a letakart hófelület nagysága is évről-évre nő. A tavalyi évben 1-1,5 méter vastag hóréteget őrzött meg a fólia, a szabadon hagyott hó pedig teljesen elolvadt. Bár a megmaradt hó vastagságát eddig nem jelentették, de az már biztos, hogy a fólián kívül sajnos az idén is elolvadt a gleccser hava. A bejelentés az Alpok gleccsereinek jövőjével foglalkozó trentinói konferencián hangzott el, ahol a kísérlet vezetője kijelentette, hogy a Presena-gleccserhez hasonló projektet lehetetlen lenne a világon mindenhol bevezetni, hiszen egyszerűen nincs annyi pénz, amennyibe ez kerülne.

Presena-gleccser péntek délben, csak a fólia alatt van már hó
Presena-gleccser péntek délben, csak a fólia alatt van már hó
A fóliák a legkritikusabb helyeken, a felvonók nyomvonalán és a meredekebb letörésnél, őrizték meg a havat, amely azt jelenti, hogy akár már az első nagyobb havazás után kinyithat a gleccser szeptember végén vagy októberben. Hagyományosan a gleccsert először a versenyzők veszik birtokba, majd október végétől már a nagyközönséget is ráengedik a pályára.

Stelvio, még mindig síelhető a gleccser
Stelvio, még mindig síelhető a gleccser
Két olasz gleccseren továbbra is lehet még síelni. A Stelvio-gleccser egészen november 1-ig nyitva marad. Itt a július kedvezőbb volt a szokásosnál, a hűvösebb idő jót tett a pályának. Augusztus 20. környékén érkezett meleg front kissé megviselte a pályát, de az augusztus végi havazás sokat javított a helyzeten. Hasonló helyzetben volt Val Senales gleccsere is, ahol továbbra is nyitva tartanak minden nap. Szeptember 5-ig lehetett síelni Zermatt olasz oldalán (Cervinia), a Plateau Rosa pályáin. A tervek szerint itt október 30-án kezdődik a téli szezon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.