Menü ≡

A Grossglockneren még nem indították be a hómarókat

2020.04.17. | Szerző: Bata Attila
Ezen a héten kellett volna a legendás hómaróknak elindulniuk a hegy mindkét oldaláról, hogy megtisztítsák Ausztria egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságát, a Grossglockner-panorámautat. Most minden bizonytalan, csak az biztos, hogy áprilisban a hókotrók helyett a napsugarak fognak a hófalak eltávolításán dolgozni.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Évente körülbelül 900 ezer látogató keresi fel a 49 km hosszú utat. Bár Ausztriából biztató hírek érkeznek a koronavírus-járvány elleni harc sikeréről, óvatos enyhítéseket már bevezettek, de az út megnyitására még várni kell.

Többek között azért is, mert szokás szerint több helyen is kb. 10-12 méter magasan állnak a hófalak, amelyek eltakarításának a mostani bizonytalan helyzetben nem kezdtek neki.

Jelenlegi állás szerint, elméletileg május 20-tól lehet arra számítani, hogy a helyi turisztikai vállalkozások által nagyon várt engedély megérkezik, és nekikezdhetnek a maradék hó eltakarításának. Így a legoptimistább becslés szerint június elején lehetne ismét használni az utat.

A legendás Wallack hómarók egyelőre a garázsokban maradtak, a hatvanfős személyzet sem kezdte meg a hókotrást a salzburgi, illetve a karintiai oldalról. Az újranyitásról, amennyiben ez gazdaságilag is megéri, meg kell egyeznie a három tulajdonosnak. Az osztrák állam 79%, az előbb említett két tartomány pedig egyenként 10,5 %-kal tulajdonos.

Azt mondani sem kell, hogy a környék turisztikai vállalkozásai mennyire várják az út megnyitását. Statisztikák szerint a korábbi években a látogatók 25%-át tették ki az osztrákok. Előrejelzések szerint, ha az osztrákok nyáron nem tudnak eljutni kedvenc külföldi nyaralóhelyeikre, és a külföldiek sem tudnak a szokásos számban Ausztriába érkezni, akkor a hazai látogatók aránya akár 80% fölött is alakulhat.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »