Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újra járható Ausztria legnépszerűbb panorámaútja

2019.05.10. Bata Attila

Az előző időszakban többször is nagyobb havazás hátráltatta a Grossglockner panorámaút megnyitását, de hivatalosan mától a turisták ismét használhatják a 47,8 kilométer hosszú utat Salzburg és Karintia tartományok között.
Kép: Grossglockner Hochalpenstrasse
Kép: Grossglockner Hochalpenstrasse
Az április végére tervezett "áttörés", illetve nyitás az akkori havazás miatt hiúsult meg, közel 80 cm friss hó hullott a hegyen és az üzemeltetők szerint a kevésbé tömör friss hótól sokkal nehezebb megtisztítani az utat, mint a már keményen összeállt, vastag hórétegtől. Az előző hétvégére szóló időjárás előrejelzések sem kecsegtettek semmi jóval. A havazás meg is érkezett, közel 1 méter friss hó hullott a magasabb részeken.
Az út takarítását már április 8-án megkezdték, sokszor 8-10 méter magas hófalak között kellett kikotorni az utat. A már korábban is emlegetett áttörésre szerdán került sor, amikor is a két irányból, Karintiából és Salzburg tartományokból érkező hókotrók a Hochtor közelében találkoztak és járhatóvá vált az egész útszakasz.

Idén az üzemeltetők a lenti videóban is látható kék, már 60 éves hókotrók segítségével közel 700 ezer köbméter havat takarítottak el. Ez körülbelül annyi, mintha az összes havat felpakolnánk egy tehervonatra, akkor az a vonat 200 kilométer hosszú lenne. Azt már elképzelni is nehéz, ha ezt a hatalmas mennyiségű havat sípályákra tették volna le, akkor milyen vastag havon lehetne csúszni.

Tavaly remek évet zárt a panorámaút. Egymillió látogató kereste fel, amely közel 300 ezer gépjárművet jelent. Ehhez az eredményhez kellett a tavalyi nyár kedvező időjárása is. Az idei szezonkezdettel kapcsolatban az üzemeltetők nem optimisták, az előrejelzések sokáig esős-havas, erősen csapadékos időjárást jósolnak, amely nem tesz jót a látogatottságnak.

Az idei nyárnak fontos híre is lehet a panorámaút számára. Júliusban ül össze az UNESCO tanácsa, ahol arról döntenek, hogy a világörökség részévé nyilvánítják-e az utat. 
KOMMENTEK
Stani | 2019.05.10. 10:10
Az időjárást nézve várhatóan vasárnap/hétfőtől pár napig zárva lehet , mivel ismét 50-100 cm friss hó érkezhet a régióba.
tibor.becker | 2019.05.17. 11:01
Részlegesen megnyitották észak felöl (Bruck felöl). S nyári gumival is felengednek.
Auffahrt von der Kassenstelle Ferleiten bis zur Fuscher Lacke möglich! Auffahrt von der Kassenstelle Heiligenblut noch gesperrt!
forrás: https://www.grossglockner.at/ --> Menü -->Strasseninfo

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Landhotel Post
Az 50 szobás Landhotel Post szálloda Heiligenblut központjában közvetlenül a felvonóval szemben helyezkedik el. Vendégei számára félpanziós ellátást, wellness szolgáltatásokat és sok-sok szabadidős, sportolási lehetőséget kínál.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.