Menü ≡

Osztrák hegyek: a harmadik hétvégén havazott egymás után

2019.05.13. | Szerző: Bata Attila
Úgy látszik, hogy a szezonközben hullott hatalmas mennyiségű havazással a tél még nem lőtte el az összes puskaporát az osztrák hegyekben. Április utolsó, május első, és a mostani hétvégével együtt egymás után harmadszor fehéredtek be az osztrák hegyek, és néhol a magasabban fekvő völgyek is.
h i r d e t é s
Az elmúlt napokban ismét visszatért a tél az osztrák hegyekbe. 2000 méter felett 20-25 centiméter hullott a salzburgi hegyekben, de a karintiai részen is esett 10-15 centiméter. A legmagasabban fekvő meteorológiai állomás (Sonnblick, 3105 m) a hétvégén 62 cm friss havat kapott, amellyel együtt 535 centiméterre vastagodott a hóréteg.

Planneralm-Donnersbach ma
Ez az adat meglehetősen örömteli, hiszen utoljára 11 évvel ezelőtt volt ebben az időszakban 5 méter felett a hóvastagság és a havazásnak még nincs vége, ma és az elkövetkező napokban újabb havazásokra lehet számítani.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A pénteken átadott Grossglockner panoráma utat sem sokáig élvezhették az autósok. Vasárnaptól ismét lezárták az utat. Az üzemeltetők elmondása szerint nem a frissen lehullott hó mennyisége okozta a legnagyobb gondokat, hanem a viharos szél, amely helyenként 3-4 méter magas hófalakat emelt.

A panorámaút újra lezárva
Az alábbi kép Lofer síterepén készült, ahol a nyári szezonkezdetet kell elhalasztani egy héttel. A mai képen is látható, hogy nem igazán a nyarat, de még nem is tavaszt idézi a mostani táj.
A havazás pedig kedden is folytatódhat. A keleti országrészben arra is esély van, hogy már 600 méter felett havazhat, a nyugati részeken 1000 méter körül alakulhat a hóhatár.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »