Menü ≡

Egy méter hó hullott a hétvégén az Alpokban!

2019.05.06. | Szerző: Bata Attila
Egymás után a második hétvégén tért vissza a tél az Alpokba és ezúttal is bőven hozott havat. Az időjárás már a februárt idézte, számos májusi hideg és hórekord dőlt meg. Ausztria legmagasabban található meteorológiai állomása 97 cm friss havat mért az elmúlt napokban.
h i r d e t é s
Kisebb havazással indult a hétvégi májusi tél pénteken, majd az előrejelzésnek megfelelően a legnagyobb adag szombatról vasárnapra hullott le. Ekkor nem csak a hegyekben havazott, hanem az alacsonyabb részeken is, egészen a magyar határig fehérlettek a dombok.

Salzburg városának lakói vasárnap 2 centiméter vastag hórétegre ébredhettek. Ez a fiatalabb korosztálynak újdonság lehetett az évnek ebben az időszakában, hiszen legutóbb 32 évvel ezelőtt fordult elő, hogy májusban havazott Mozart városában.
A helyi meteorológiai intézet szerint néhány helyen már 400 méteres magasságban is hullott a nedves hó. A statisztikák szerint májusi havazás Ausztriában 1000 méter alatt 3-5 évente fordul elő, 800 méter alatt még ritkábban, 7-10 évente.

Más a helyzet a hegyekben. A legmagasabban fekvő osztrák meteorológiai állomáson (Sonnblick, 3105 m) szombat reggel még 428 cm havat mértek, amely hétfő reggelre 525 centire hízott. A havazás ma folytatódott, így valószínűleg a friss hó mennyisége átlépi az egy métert a mai napon.

A tiroli gleccsereken is havazott, Hintertux 50 cm, Stubai 45 cm hóról számolt be. A légvonalban Kaprunhoz közeli Rudolfshütte meteorológiai állomáson (2304 m) 30 cm friss havat mértek szombat óta. A Felső-Stájer és karintiai hegyekben is havazott, itt 10-20 centi hó borította a tájat.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Németország legmagasabb pontján (Zugspitze, 2962 m) szombat reggel óta 120 cm hó hullott, ezzel már 580 cm a hóréteg vastagsága. A statisztikák szerint húsz éve nem volt ilyen vastag a hó májusban. Itt további havazásokra számítanak a következő napokban, így esélyes a hatméteres határ elérése is.

Keddtől az alsóbb régiókban már kevesebb lesz a csapadék, és csak lassan melegszik az időjárás. A magasabb helyeken, kb. 2000 méter felett, a néhány még nyitva tartó gleccseren további havazásokra kell számítani a következő napokban.
2019.05.06. 18:20:59 Stani
.. és ilyen egy méter hóban síelni (május 6.):

https://sielok.hu/video/kaprun-maju...si-rekordho-2019/
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »