Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégére havazással tér vissza a tél az Alpokba

2019.05.02. Bata Attila

Május első hétvégéje biztosan nem a tavaszt idézi majd az Alpokban. Nemcsak a magasabb részeken, hanem már 400 méteres magasságtól is lehet havazásra számítani az osztrák, német, olasz vagy svájci hegyekben. Hétfő reggelig akár 50-80 cm hó is hullhat az északi oldalon.
Mai webkamera: Berghotel Rudolfshütte 2315m, Salzburg, Ausztria
Mai webkamera: Berghotel Rudolfshütte 2315m, Salzburg, Ausztria
Az elmúlt hétvége havazása a mostani hétvégén is megismétlődhet, ezúttal is az Alpok egész területén várunk havazást, és a mennyiség is hasonlóan alakulhat az egy héttel korábbi adatokhoz.

A múlt hétvégi havazást átmeneti napsütés, csodás idő a még üzemelő síterepeken és melegedés követte az Alpok hegyeiben, de ennek egy hidegfront vet véget a hétvégén. A hideg két hullámban érkezik. Az első már pénteken eléri az Alpok hegyeit, de ez még inkább esőt hoz az alacsonyabb részeken, 1600-1800 méteres magasság felett kell havazásra számítani.
Mai webkamera: Zugspitze Süd 2962m. Németország
Mai webkamera: Zugspitze Süd 2962m. Németország
Szombatról vasárnap virradóra érkezik a komolyabb lehűlés és havazás. Ekkor Ausztria középső részétől Tirolon és Vorarlbergen át Svájc keleti és középső részéig már 400 méter felett havazhat, ebben a magasságban vizes, tapadós hó a valószínű. A magasabban fekvő salzburgi és tiroli völgyekben, 800-1000 méteres magasságban 10-15 cm friss hó hullhat. Az osztrák hegyek északi oldalán a helyi meteorológiai intézet (ZAMG) becslése szerint 50-80 cm is hullhat hétfő reggelig.
Mai webkamera: Mölltal-gleccser május 12-ig nyitva!
Mai webkamera: Mölltal-gleccser május 12-ig nyitva!
Olaszországban az Alpok középső és keleti része sem marad ki a havazásból. Az ismertebb és magasabban fekvő településeken pl. Livigno , Cortina d'Ampezzo vagy Madonna di Campiglio 15-20 cm friss havat várnak a helyi meteorológusok.

Hétvégén még lehet síelni az osztrák gleccsereken, a nem gleccser síterepek már bezártak. A túrázók télies viszonyokra készüljenek a hegyekben.

Az előrejelzések május hónapjára természetesen még inkább a jóslás kategóriájába tartoznak, még az is bizonytalan, hogy milyen lesz az időjárás Ausztriában keddtől, a havazás után. Esély van arra, hogy május közepéig folytatódhat az átlagosnál hidegebb időjárás, amely azt jelenthetné, hogy május lehet az első hónap Ausztriában, amely megtöri a mostani sorozatot. Ausztriában az utolsó 13 hónap mind melegebb volt az adott hónap átlagánál. Ez rekord, ilyen hosszú sorozat még nem fordult elő Ausztriában. A hónapoknál az 1981 és 2010 közötti időszak átlagait számolják.
Mai webkamera: Leogang - Asitz 1.900m
Mai webkamera: Leogang - Asitz 1.900m
A hétvégén akár hidegrekordok is megdőlhetnek. Pl. Innsbruck környékén vasárnap reggel 3-5 fokot várnak. Itt 1877 óta tartják nyilván a mérési adatokat és megdőlhet a májusi minimumhőmérséklet, amit még 1945 májusában mértek 3,6 fokkal. 
KOMMENTEK
Stani | 2019.05.03. 09:40
Hó még bőven van a hegyekben, főleg az ún Nordstau részeken, 1400 méteren helyenként még méteres hófalak (Hochkönig), itt amúgy hétfőn az út is havas volt a hóesés miatt.
Április utolsó napjaiban a Magas-Tauern hegységben (síterepek: Kaprun, Weißsee, Sportgastein, Mölltal) 60-80 cm friss hó esett.
Képek:

https://sielok.hu/fotoalbum/kaprun2...0190430/galeria/

illetve:

https://sielok.hu/fotoalbum/kaprun2...0190501/galeria/

Kíváncsian várjuk a soron következő havazásokat :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.