Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szezonzárás előtt 50-100 cm hó hullott az Alpokban

2019.04.29. Bata Attila

Az Alpok még üzemelő síterepei közül a legtöbb ezen a héten fejezi be az idei szezont. A hétvégén szinte mindenhol, Franciaországtól Svájcon át Ausztriáig, de a déli hegyekben, Olaszországban és Szlovéniában is tekintélyes mennyiségű hó hullott le, főleg április végéhez képest.
Kép: Rifugio Pian dei Fiacconi, Marmolada (2626 m)
Kép: Rifugio Pian dei Fiacconi, Marmolada (2626 m)
A még üzemelő síterepek nagy része vagy május elsején (szerdán) vagy vasárnap (május 5-én) fejezi be az idei szezont. Az utolsó hétre az időjárás még tartogatott egy kis havazást, így fehér hegyek látványa között lehet búcsúztatni az idei szezont.

Talán a legtöbb havat Svájc középső, illetve keleti hegyei kapták. Itt péntek óta, 1800 méteres magasság felett 60-100 cm hullott, de az ország többi részén is 30-50 centi havat mértek ezen magasság felett.

Ausztriában a Hintertux-gleccseren 50 cm, Pitztalon 25 cm, de még a holnap Lenny Kravitz koncerttel záró Ischgl is 15 cm havat kapott hétfő reggelre. Pitztal és Sölden a héten bezár, Kaprun június 2-án, Stubai pedig június 10-én. Hintertux reményeink szerint egész évben üzemelhet.

Olaszországban is fehérlenek a Dolomitok hegyei. Néhány síterep újra kinyitott az utolsó hétre, itt több helyen is 60 cm hó hullott 1400 méter felett. A hegyi falvakban is takarítani kellett a havat, a Dolomitok webkamerái pedig igazi téli képeket mutattak ma reggel.

Szlovénia sem maradt ki a havazásból. Vogel síterepének mérőállomása (1500 méter) az elmúlt 24 órában 44 cm friss havat mért. Kredarica (2514 m) az elmúlt 12 órában 23 cm hóval gazdagodott. A szlovén Bovec-Kanin síterep olasz oldaláról is 60 cm friss havat jelentettek.

Ischgl, Idalp, 15 cm friss hó
Olaszország, Zoppè di Cadore, 1400 méteren 100 cm hó
Presena-gleccser ma
Presena-gleccser ma
Cortina, Dolomitok
Cortina, Dolomitok
Kronplatz, Dolomitok
Kronplatz, Dolomitok
Tignes (FRA)
Tignes (FRA)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.