Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A gyártók is megosztottak az új lécekkel kapcsolatban

2011.11.21. Lipiczky Ágnes

A gyártók is megosztottak az új lécekkel kapcsolatban Bár a versenyzők még morgolódnak, úgy tűnik, nem lesz sztrájk és kezdenek elcsitulni a hamarosan bevezetésre kerülő új lécekkel kapcsolatos negatív felhangok. De mi a helyzet a gyártókkal?
Mint arról korábban már beszámoltunk a sportolók körében óriási felháborodást keltett a (FIS) döntése, amely a lécek változtatásával reformálná meg az alpesi sít.

A 2011-2012-es idény szinte non-stop munkát ad a legnagyobb gyártóknak (Fischer, Atomic, Head, Rossignol), amelyeknek két fronton kell harcolniuk: egyrészt a most futó szezonban kell a lehető legjobb eszközökkel előrukkolniuk versenyzőik számára, másrészt a Nemzetközi Síszövetség által hozott új szabályok szerint is meg kellett kezdeniük a fejlesztéseket, amely nem csupán időigényes, de rendkívül költséges is.

"Ez egy újjászületés, ami egy rakás pénzünkbe kerül" – jelentette ki Siegfried Voglreiter, a Fischer versenyrészlegének igazgatója, aki ugyanakkor ezt a fajta kihívást rendkívül izgalmasnak minősítette. Voglreiter szerint szinte biztosra vehető, hogy az új eszközökkel - főként az óriásműlesiklásban - átrendeződik a világ élvonala, s az olyan "nagymedvék", mint amilyen Hermann Maier vagy Andreas Schifferer volt a pályán, a gyors könnyűsúlyúakat maguk mögött hagyhatják.

Rainer Salzgeber, a Head képviseletében elmondta: nagyon kényes mindenki számára ez az ügy. Cégének az elkövetkező időszakban legalább 1200 versenylécet kell megújítani. Ugyanakkor érthetetlen számára, hogy azok a lécek, amelyeket 2007-ben biztonsági okokból nem engedtek használni a férfi lesiklóknak, most jók lesznek a női lesiklóknak. "Akkoriban azok túl veszélyesek voltak a férfiaknak, most pedig passzolnak a nőknek. Biztos, hogy nem hangzik logikusnak" - mondta Salzgeber.

Rudi Huber, az Atomic versenyrészlegének igazgatója pozitívan áll a változásokhoz: "A salzburgi egyetemen elvégzett tesztek megmutatták, az új anyaggal a kanyarokban sokkal kisebb a veszélye annak, hogy valaki elszálljon, így növelhetjük a biztonságot. Végül is felelősek vagyunk a következő generációkért, a jövő atlétáiért" - magyarázta Huber, amelyre Voglreiter is reflektált. Szerinte csak tanulmányokban hinni nagyon veszélyes, az igazi szakértők inkább a sportolók. Voglreiter szerint pedig a sok balesetért nem csak a lécekben, de a pályakijelölésben vagy a pályakarbantartásban is lehet keresni a hibát.

Voglreiter szerint intenzív hónapok jönnek, hogy megőrizzék versenyképességüket. "A szlalomot leszámítva mindenütt nulláról indulunk, mint a férfiaknál, mind a nőknél” – folytatta, míg a Head embere, Salzgeber arról nyilatkozott, hogy szerinte feleslegesek az egykori sportolók által elvégzett tesztek, sokkal jobb, ha a jelen csúcssportolói próbálják ki az újításokat. Éppen ezért ők már nyáron Chilébe repültek az új prototípusokkal, és versenyzőik ki is próbálhatták azokat.

Az Atomicnál most tökéletesítik a lesikló, Super-G és óriásműlesikló formákat. Ha pozitívak a teszteredmények, talán már az idei Vk.sorozatban is bevetnek pár modellt. Különösen a január 7. és február 18. közti, óriásműlesiklás-mentes időszak tűnik hasznosnak, akkor az olyan specialisták, mint Philipp Schörghofer intenzíven tesztelhetnek.

Huber nem aggódik amiatt, hogy az olyan carving-sztárok, mint Marcel Hirscher az átalakulás vesztesei lennének. "Hirscher zseniális síelő, aki a lehető legrövidebb időn belül képes alkalmazkodni az új körülményekhez. Véleményünk szerint az ügy drámaibbnak hangzik, mint amilyen valójában."

Természetesen a sielok.hu továbbra is figyelemmel kíséri a fejlesztésekkel kapcsolatos híreket.
KOMMENTEK
zjuhasz | 2011.11.22. 15:20
Azt hallottam, hogy mi változik a GS léceken. De a gyors számok lécein milyen módosítások lesznek?

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.