Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Három-völgy: leszerelik a tájcsúfító vezetéket

2018.12.06. Bata Attila

Sokkal olcsóbb az elektromosságot magasan elhelyezett vezetékeken szállítani, mint a föld alatt. Azonban hazai tájainkon is dühítő, hogy néha nem lehet egy normális fényképet készíteni, hogy ne rondítson bele valamilyen vezeték. A Három-völgy síterepei próbálnak megszabadulni a tájcsúfító elemektől, és a föld alá helyezni őket.
Ezt persze könnyű megtenni sík terepen, kicsit bonyolultabb a Mátra szurdokaiban, hogy ne dőljenek telenként a vezetékekre a fák. Kb. 3000 méteres magasságban, nehéz terepviszonyok között pedig eléggé lassan haladnak a munkák.

2013 óta egyre kevesebb a távvezeték és az oszlop a Három-völgy ismertebb síterepeinek környékén, Courchevel, Méribel és Belleville-völgy közelében. Az akkor megkezdett átépítéssel körülbelül 2020-ra végeznek, mivel itt csak jó időjárási körülmények között, jellemzően nyár közelében lehet dolgozni.

Munkálatok a 2800 méteres Saulire környékén
A tervek szerint 20 kilométernyi kábel és 200 darab villanyoszlop, fém és betonhulladékával együtt tűnik el a hegyről és a hegyek szerelmesei fokozatosan kapják vissza a hegyet természetesebb állapotában.

Mivel az utóbbi időben már csak földalatti kábeleket fektetnek le a Három-völgy hegyeiben, így az áthelyezéssel együtt kb. 100 kilométernyi elektromos vezeték kanyarog a föld alatt.

A mostani áthelyezés kb. 12 millió euróba (kb. 3,9 milliárd forint) kerül. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.