Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Három-völgy: leszerelik a tájcsúfító vezetéket

2018.12.06. | Szerző: Bata Attila
Sokkal olcsóbb az elektromosságot magasan elhelyezett vezetékeken szállítani, mint a föld alatt. Azonban hazai tájainkon is dühítő, hogy néha nem lehet egy normális fényképet készíteni, hogy ne rondítson bele valamilyen vezeték. A Három-völgy síterepei próbálnak megszabadulni a tájcsúfító elemektől, és a föld alá helyezni őket.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Ezt persze könnyű megtenni sík terepen, kicsit bonyolultabb a Mátra szurdokaiban, hogy ne dőljenek telenként a vezetékekre a fák. Kb. 3000 méteres magasságban, nehéz terepviszonyok között pedig eléggé lassan haladnak a munkák.

2013 óta egyre kevesebb a távvezeték és az oszlop a Három-völgy ismertebb síterepeinek környékén, Courchevel, Méribel és Belleville-völgy közelében. Az akkor megkezdett átépítéssel körülbelül 2020-ra végeznek, mivel itt csak jó időjárási körülmények között, jellemzően nyár közelében lehet dolgozni.

Munkálatok a 2800 méteres Saulire környékén
A tervek szerint 20 kilométernyi kábel és 200 darab villanyoszlop, fém és betonhulladékával együtt tűnik el a hegyről és a hegyek szerelmesei fokozatosan kapják vissza a hegyet természetesebb állapotában.

Mivel az utóbbi időben már csak földalatti kábeleket fektetnek le a Három-völgy hegyeiben, így az áthelyezéssel együtt kb. 100 kilométernyi elektromos vezeték kanyarog a föld alatt.

A mostani áthelyezés kb. 12 millió euróba (kb. 3,9 milliárd forint) kerül. 
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
KÖVESS MINKET!
facebook twitter youtube instagram
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 22 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.