Menü ≡

Hatalmas havazás, hihetetlen képek Olaszországból

2019.11.15. | Szerző: Bata Attila
Nagyon havas képeket minden szezonban láthatunk, de ne felejtsük el, hogy még csak november közepénél járunk. Ebben az időszakban nem gyakori az ilyen nagy havazás az olasz hegyekben.
h i r d e t é s
Sűrűn havazott az olasz hegyekben az elmúlt 24-36 órában, és komoly mennyiségű havat is kaptak az Olasz-Alpok hegyei és a völgyekben megbúvó települések is.

Elég változatosan alakult a hideg levegő és a déli nedves légtömegek találkozása. A havazás a nyugati részről indult és terjedt át a keleti oldalra. Volt olyan dél-tiroli völgy, ahol már 500 méteren havazott, és ugyanabban az időben egy kb. 30 kilométerrel keletebbre található völgyben még 1700 méter magasan alakult a hóhatár.

Péntek reggel és délután érkezett a havazás nagy része. Nagy általánosságban az látszik, hogy 1200 méteres magasságban kb. 40-50 cm, 1500 méteren 60-80 cm, 2000 méter felett méternyi hó esett. A helyi meteorológiai intézet szerint évek óta nem mértek november közepén 140 centiméteres hóvastagságot a dél-tiroli hegyekben. Néhány ismertebb síterepen és környékén kb. egy méter hó hullott, mint pl. Tonale, Solda, Madonna di Campiglio vagy Cervina.

A havazás természetesen rengeteg gondot is okoz a mindennapokban. A péntek 18:38-kor kiadott közlemény szerint Dél-Tirolban szinte az összes mellékutat lezárták, és 7600 fogyasztó maradt áram nélkül. A hegyekben a hó súlya alatt sorra dőlnek ki a fák, amelyek megbénítják a forgalmat az utakon és megrongálják a villamos vezetékeket az utak mentén.
Formazza (Piemont, 1280 m) és San Domenico: egy méternél is több hó esett
Livigno
Madonna di Campiglio
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az utolsó kép tegnap a Presena-gleccser környékén készült, ahol múlt héten megkezdték a szezont, de ezen a hétvégén a hatalmas havazás miatt zárva tartanak. A Tonale és Vermiglio közötti útra lavina zúdult. Egy síoktató még időben meg tudott állni az autójával. Miután szerencsésen megúszta és kiszállt az autójából, a fenti képet készítette.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknekUtasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »