Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Két méter friss hó Törökországban

2016.01.02. Stánicz Balázs

Hatalmas havazás söpört végig Törökországon a napokban, Isztambultól Ankarán keresztül egészen a keleti országhatárig fehérbe öltözött a táj. A hirtelen jött tél fennakadásokat okozott a szárazföldi- és légi közlekedésben. Isztambulban több száz repülőjáratot töröltek.
Korábban már beszámoltunk török havazásról, akkoriban az ország északkeleti részében esett nagyobb hó, most országszerte! A 10 milliós Isztambulban 15 cm esett a tengerparti városrészeken és 30 cm a város magasabb kerületeiben. Még ennél is nagyobb hó hullott a főváros környéki hegyekben is a síterepeken. Uludagban és Kartepén egyaránt 60-70 cm friss hóról számoltak be.

A török légitársaság közel 300 járatát törölte az isztambuli repülőtereken, de szünetelt a kompközlekedés a Márvány-tengeren is. Különösen nagy hó esett Isztambultól keletre a Fekete-Tenger üdülővárosaiban. Zonguldakban 30-40 cm, a tőle nem messze, a szintén tengerparti Bartinban 93 (!) cm hó hullott. A Bartin környékén fekvő magasabb hegyvidéki területeken 1,5-2 méteres hóról érkeznek hírek. A helyi hatóságok igyekeznek mind a 260 jelenleg teljesen vagy részlegesen elzárt utat és vele együtt a településeket is kiszabadítani a hó fogsága alól. A hóvihar nem csak a közlekedést, hanem a török síterepek egy részét is megbénította. Az Erzurum városa közelében fekvő Erciyesen napok óta állnak a felvonók. A havazás folytatódott az ország keleti részén, Ayder környékén a völgyekben 80 cm friss hó esett, a környező magasabb hegyekben ennek a mennyiségnek a többszöröse.

Időközben a havazás a legtöbb helyen elállt, azonban jövő hét elején egy újabb hóviharra számíthatnak az érintett térségek lakói. Az északkeleti Artvin tartomány magasabb hegyeiben további 80-100 cm friss hóra van kilátás. A török hegyekben és az Anatólia fennsík egy részén a téli hónapokban nem ritkák a hatalmas hóviharok, azonban a szinte egész országot beborító havazás - különös tekintettel a tengerparti városokban leesett hatalmas mennyiségekre - ritkaságszámba megy.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.