Menü ≡

Hatalmas lavina vágta ketté a francia falut

2019.02.05. | Szerző: Bata Attila
A hétvégén komoly havazás érte el a francia síterepeket. Ahogy a franciák mondják: most már nem irigykedünk az osztrákokra a sok hó miatt. Ahogy az osztrákoknál, a franciáknál sem mindig öröm a sok hó. Egy hatalmas lavina szabályszerűen kettévágott egy francia falvat Isère megyében.
h i r d e t é s
Allemond kommuna (község) egyik része Rivier d'Allemont falucska, amely igencsak lavinaveszélyes helyen fekszik. A település közepén egy völgy húzódik, amely ideális folyosó telente a hóomlásoknak. Egy helyi lakos szerint régebben szinte évente zúdult le itt lavina, de az utóbbi időben ritkábban. Szerinte az utóbbi 3-4 évben nem kaptak belőle.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Grégory Coubat és kollégája, Alain Duclos szerint van az már 20 éve is, hogy a most péntekihez hasonló mérető lavina zúdult a falura. Ők ketten a megrögzött lavinakutatók és a honlapjukon számos lavináról publikáltak, többek között az itt látható képeket is.

Elmondásuk szerint a szezon kezdete óta egy labilis hóréteg terült el a hegyen, erre jött a mostani nagyobb mennyiségű hó és kb. 2250 méteres magasságban megindult a hegy.
A lavina néhány házat ugyan elért, de nem okozott károkat a faluban. Körülbelül 50 méter hosszban és 6-7 méter vastagon temette be a falun átvezető utat, így elvágta egymástól a falu két részét. Az útfenntartóknak kb. egy napig tartott, amíg át tudták vágni a lezúdult havat.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »