Menü ≡

Ausztriában mindent betakar a hatalmas havazás

2009.02.25. | Szerző: Bata Attila
Ausztriában mindent betakar a hatalmas havazás A hatalmas havazás és a lavinaveszély miatt lezárt utak, megközelíthetetlen síterepek jellemzik Ausztriát. Napok óta megállás nélkül esik a hó szinte az egész országban, Vorarlbergtől Alsó-Ausztriáig. A határhoz közeli hegyekben az elmúlt napokban már 150-300 centiméter friss hó esett eddig.
h i r d e t é s
Aki most indul Ausztriába, feltétlenül tájékozódjon az útviszonyokról, hiszen számos utat lezártak, mert a hatalmas havazás miatt járhatatlanok lettek, vagy a lavinaveszély miatt életveszélynek nyilvánították őket. Számos lavina zúdult az országutakra az utóbbi napokban, Heiligenblut mellett négy hódeszkás indított el egy lavinát, amely 70 négyzetméteren, három méteres magasságban temette be az országutat, és ott parkoló tizenöt autó nagy részét.

A felső-ausztriai Wurzeralm síterepét le kellett zárni a lavinaveszély miatt, kérdéses, hogy szerdán kinyithatnak-e újra. Präbichl előtt a B115-ös úton két lavina is eltorlaszolja az utat, így a település számos osztrák faluhoz hasonlóan csak kerülővel közelíthető meg. Hochkar közelében két lavina zúdult az útra, szerencsére senki sem sérült meg. Távolabb sem jobb a helyzet. Salzburg tartományban az Alpok északi oldalán négy nap alatt másfél méter hó esett. Ötös – a legmagasabb fokozatú – lavinaveszély van érvényben, számos veszélyeztetett hegyi országutat le kellett zárni.
Az utóbbi napok havazásai néhány osztrák településen
Az utóbbi napok havazásai néhány osztrák településen
Az APA hírügynökség és az Osztrák Meteorológiai Intézet közös ábráján látható, hogy mennyi hó hullott az előző napokban. A kisebb oszlopok a február 8. óta lehullott hó mennyiségét mutatják, a nagyobb oszlopok pedig a február 23-i aktuális állapotot. A feltüntetett nevek településeket jelölnek, és nem síterepeket. A településekhez tartozó síterepek tetején átlagosan a friss hó másfélszerese esett, egyes extrém esetekben majdnem a duplája.

Az ábrán nem található Ybbs-völgyében (Hochkar környéke) az utóbbi hét napban már három méter hó esett, a Türnitz közeli hegyekben 260 cm friss hó hullott, de a népszerű kirándulóhelyen a Schneebergen is 150 cm friss havat mértek. Hochkar síterepén a hóréteg vastagsága már elérte az öt métert!
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »