Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havat hozott június első hétvégéje a hegyekben

2013.06.02. Bata Attila

Tél van. Ilyen híreket általában csak télen szoktunk leírni, de ezen a hétvégén szinte mindenhol havazott a hegyekben. A Tátrától kezdve az Alpokon keresztül a Balkánig bezárólag mindenhová friss hó érkezett. Még sosem fordult elő, hogy júniusban kinyisson egy síterep a Pireneusokban.
Kezdjük Szlovákiával. A Pozsonyhoz közeli Konyha (Kuchyňa) településen szombat reggelre mínusz 2,3 fokot mértek, mindezt a 253 méter magasan fekvő faluban, június elsején. Aznap reggel a Magas-Tátra környéki falvakban is 3-5 cm friss hó hullott. A meteorológiai állomások sem a szokásos értékeket mutatták, a Lomnici-csúcson (2634 m) 14 cm, míg az Alacsony-Tátrában, Chopokon (2008 m) 8 cm friss hó hullott.

Ausztriában is tombol a csapadékos front. Fenn a hegyekben körülbelül 1 méter friss hó eshetett az előző napokban, sok helyen annyira durva az időjárás, hogy a gleccserterepek is zárva voltak a hétvége alatt. Ami fenn hó, az lenn eső szokás szerint. Nemcsak Ausztriában, de máshol is nagyon komoly árvízhelyzet alakult ki az utóbbi napokban, jelentős korlátozásokat léptettek életbe a közlekedésben.

Francia hóhelyzet június elsején. Élen a Pireneusok.
Francia hóhelyzet június elsején. Élen a Pireneusok.
A Pireneusokban ismét lehetett síelni Porte Puymorens síterepén. A szombati nyitásra 600 síelő fizette ki a 15 eurós napidíjat a 4 pályáért. Bár a körülmények nem voltak a legideálisabbak, komoly vihar a felső részen, erőteljes olvadás az alsó részen, azért nem mindennapi élmény lehet egy júniusi síelés gleccseren kívül.

Júniusi síelés a Pireneusokban ( a reklám után)

Majdnem kinyitott a svájci Verbier is. Itt a hétvégére összegyűlt 250-270 cm hó. A tervek szerint kezeletlen pályákon lehetett volna síelés, a ratrakokat nem, csak a lifteket indították volna be. Az időjárás itt is közbeszólt, az ítéletidő miatt a júniusi síelés elmaradt. Csak az érdekesség kedvéért, két évvel ezelőtt, napra pontosan, ezen a napon összesen 4 cm vastag volt a hó ugyanezen a helyen.

Horvátországban ilyenkor már a strandon kellene lenni, de aki felnézett a Makarska strandja feletti Biokovo hegyre, az láthatta, hogy milyen szépen fehérlik júniusban. Szombat reggelre 8 cm hó hullott 1400 méter felett. A Balkán több ismert téli sportközpontjában, például Boszniában és Montenegróban is hullott egy kis hó.

A most lehullott, nagyrészt nedves hónak köszönhetően megnőtt a lavinaveszély a hegyekben. Már most aggasztó az árvízi helyzet sok helyen, egy esetleges hirtelen felmelegedés esetén pedig további gondokat tudnak okozni a helyekben felhalmozódott több méter vastag hótakaró.

KOMMENTEK
Stani | 2013.06.02. 22:17
alapvetően összetehetik a kezüket az érintett területek lakói, hogy hó esett a magasabb régiókban, ha ott is esőben jött volna le minden, akkor még katasztrófálisabb lenne a helyzet a mostaninál.
hirtelen felmelegedés nem várható, nagyobb hóborítottság inkább a 2000 méter feletti régiókban van, különösen 2400-2500 m-től.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.