Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

35 cm friss hó az Alpokban, kétszer ennyi Ausztráliában

2010.08.09. Bata Attila

35 cm friss hó az Alpokban, kétszer ennyi Ausztráliában A júliusi kánikula után kissé lehűt a levegő az előző héten az Alpok hegyeiben, számos helyen végre ismét havazott is. Szokatlanul fehér a táj a francia Alpokban, egy kevés esett Ausztriában is, de most inkább Ausztrália a nyerő, ahol csodás a helyzet a múlt heti 64 cm friss hó után.
A Bajor-Alpokba az előző héten visszatért a tél. Az ország legmagasabb pontján, a 2962 méter magas Zugspitze környékén kedd és péntek között 35 centiméter friss hó esett. Bár a júliusi kánikula után kissé furcsa lehet, de ez itt annyira nem meglepetés minden nyáron jön néhány rövid időszak, amely ideiglenesen komoly lehűlést és havat hoz.

Ausztriában is havazott egy kicsit, sajnos ez azonban kevés volt ahhoz megmentse a kapruni gleccsert. A júliusi átlaghőmérséklet 2-3 fokkal volt melegebb a szokásosnál az osztrák hegyekben, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy hóhiány miatt a Kitzsteinhorn-gleccser (Kaprun) hétfőtől bizonytalan ideig zárva tart. A július Karintiában volt a legmelegebb nyugati szomszédunknál, itt 37,2 fokot is mértek. Az ország nyugati részében pedig a szokásosnál is több eső hullott, amely szintén nem tesz jót a pályáknak, de már nem sokat kell várni, hogy beinduljon a csodahóágyú Pitztal gleccserén!

Franciaország is felfrissült a havazástól. Tignes gleccserén 10-15 cm friss hóban lehetett karcolni szerda reggel. Behavazott csúcsokkal Les 2 Alpes síterepe is sokkal szebb látványt nyújtott a héten. Itt elég szokatlan, hogy még 2400 méteren is havazott augusztus elején. A 2600 méter felett található Toura oldal teljesen fehér, amely még akkor is szép, ha a hó vastagsága alkalmatlan síelésre.

Olaszországban is ideiglenesen megszűnt a múlt hét elején a kánikula. A hidegfront enyhülést, 2000 méteren kilenc fok maximumot, 2500 felett pedig havazást hozott Trentino tartományban. A hideg túl gyorsan és túl heves viharral érkezett, néhány mezőn maradt tehén és ló sajnos villámcsapás áldozata lett. A nyári körülményekre készült turistákat inkább a hirtelen megnehezedett közlekedés zavarta.

Ha már havazás, akkor azt mostanában a déli félteken kellene keresnünk. Eddig elég vegyes a szezon ezeken a távoli tájakon, ha valaki most szánna rá egy vagyont, pontosan nézze meg, hogy milyenek a viszonyok az adott síterepen. Eddig csak a hóágyúk tartották életben az ausztrál Perisher síterepét, de az előző héten végre 64 cm hó esett, így a szezon vége felé végre át lehet síelni a síterep négy része között is.

Perisher-t nem lehetett nem észrevenni egész nyáron, hiszen hetente többször is csinos lányok videóban számoltak be a helyzetről. A friss havazás és a kék égbolt után nem csoda, ha minden nagyszerű volt tegnap „down under”.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.