Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szeptemberi havazás az osztrák Alpokban

2012.09.13. Stánicz Balázs

Szeptemberi havazás az osztrák Alpokban Az augusztus végi havazás után újra befehéredtek az osztrák hegyek, ezúttal a határ közeli magasabb hegyek is részesültek a hóból. A reggeli órákban gondot okozott a közlekedésben a hó a nyugati tartományokban. Helyenként fél méter friss hó esett.
Ahogy azt előre jelezték, szerdán elérte Ausztriát a hidegfront, ami lehűlést és havat hozott a hegyekbe. A hóesés határa többnyire 1000-1200 méter közt mozgott, de Felső-Ausztriában voltak olyan völgyek is, ahol 700 métertől első szezonbéli táncukat járták a hópelyhek.

Csütörtök reggeli és délelőtti órákban több úton csak hólánccal lehetett közlekedni, így láncolni kellett a Silvretta magashegységi útvonalon (Vorarlberg), továbbá a tiroli Paznaun és Pians, illetve az Ötzi-Alpokban Untergurgl és Timmelsjoch közt. Szintén hólánc ajánlott a Grossglockner panorámaúton, utóbbi a délelőtti órákban lezárásra is került, déltől már használható.

Obertauernben (1700 m) 15 cm friss hó hullott reggelre, ami már elég volt a szezon első hógolyócsatájához. Ennél jóval több; 30-40 cm hó esett a kapruni gleccseren. Hasonló mennyiségekkel büszkélkedhetnek a tiroli gleccserek, így Hintertux, Sölden és Stubai is. Az osztrák gleccsereknek már szükségük volt az újabb hó utánpótlásra, hiszen bő egy hónap múlva kezdetét veszi a szezon. Több helyütt már a hóágyúkat is kitették a sípályákra, azonban még egyikük sem üzemel. A hó elérte Stájerországot is, a Sölkl hágót átmenetileg lezárták, mostanra már újra használható. A közkedvelt Planneralmon és Turrachon 10-15 cm friss hó borítja a lejtőket. Turrachon már üzemelő hóágyút is láttunk, igaz minden bizonnyal egyelőre csak próbaüzemről van szó.

A hóesés mellett hideget hozott a front; a reggel nulla fok körüli hőmérsékleteket mértek többek közt Radstadtban, Ramsauban vagy éppen Bad Gasteinben. A gleccsereken -6, -7 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, míg 2000 méteren -1 , -2 fokokat mutatnak a hőmérők.

Holnap elhagyja az Alpokat a hidegfront és a havazás helyett a napsütés kerül előtérbe; érdemes lesz tehát a webkamerákat nézegetni. A következő hét időjárása még bizonytalan, a meteorológusok szerint az sem kizárt, hogy újra egy, a mostanihoz hasonló lehűlés jön.
KOMMENTEK
Robin | 2012.09.15. 10:12
Örülnék annak a lehűlésnek mert jövő hét végén újra csatolok!

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.