Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szeptemberi havazás az osztrák Alpokban

2012.09.13. Stánicz Balázs

Szeptemberi havazás az osztrák Alpokban Az augusztus végi havazás után újra befehéredtek az osztrák hegyek, ezúttal a határ közeli magasabb hegyek is részesültek a hóból. A reggeli órákban gondot okozott a közlekedésben a hó a nyugati tartományokban. Helyenként fél méter friss hó esett.
Ahogy azt előre jelezték, szerdán elérte Ausztriát a hidegfront, ami lehűlést és havat hozott a hegyekbe. A hóesés határa többnyire 1000-1200 méter közt mozgott, de Felső-Ausztriában voltak olyan völgyek is, ahol 700 métertől első szezonbéli táncukat járták a hópelyhek.

Csütörtök reggeli és délelőtti órákban több úton csak hólánccal lehetett közlekedni, így láncolni kellett a Silvretta magashegységi útvonalon (Vorarlberg), továbbá a tiroli Paznaun és Pians, illetve az Ötzi-Alpokban Untergurgl és Timmelsjoch közt. Szintén hólánc ajánlott a Grossglockner panorámaúton, utóbbi a délelőtti órákban lezárásra is került, déltől már használható.

Obertauernben (1700 m) 15 cm friss hó hullott reggelre, ami már elég volt a szezon első hógolyócsatájához. Ennél jóval több; 30-40 cm hó esett a kapruni gleccseren. Hasonló mennyiségekkel büszkélkedhetnek a tiroli gleccserek, így Hintertux, Sölden és Stubai is. Az osztrák gleccsereknek már szükségük volt az újabb hó utánpótlásra, hiszen bő egy hónap múlva kezdetét veszi a szezon. Több helyütt már a hóágyúkat is kitették a sípályákra, azonban még egyikük sem üzemel. A hó elérte Stájerországot is, a Sölkl hágót átmenetileg lezárták, mostanra már újra használható. A közkedvelt Planneralmon és Turrachon 10-15 cm friss hó borítja a lejtőket. Turrachon már üzemelő hóágyút is láttunk, igaz minden bizonnyal egyelőre csak próbaüzemről van szó.

A hóesés mellett hideget hozott a front; a reggel nulla fok körüli hőmérsékleteket mértek többek közt Radstadtban, Ramsauban vagy éppen Bad Gasteinben. A gleccsereken -6, -7 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, míg 2000 méteren -1 , -2 fokokat mutatnak a hőmérők.

Holnap elhagyja az Alpokat a hidegfront és a havazás helyett a napsütés kerül előtérbe; érdemes lesz tehát a webkamerákat nézegetni. A következő hét időjárása még bizonytalan, a meteorológusok szerint az sem kizárt, hogy újra egy, a mostanihoz hasonló lehűlés jön.
KOMMENTEK
Robin | 2012.09.15. 10:12
Örülnék annak a lehűlésnek mert jövő hét végén újra csatolok!

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.