Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás Ausztriában: nyitnak a gleccserek

2012.09.20. Stánicz Balázs

Havazás Ausztriában: nyitnak a gleccserek A múlt heti havazás után ismét hófelhők gyülekeztek az osztrák hegyek felett. A szerdai hidegfront helyenként 20 cm friss havat hozott. A front mögött hideg levegő áramlott be az alpesi völgyekbe, ami az elkövetkezendő napokban is kitart.
Szerdán egy újabb hidegfront érte el az osztrák Alpokat, melynek eredményeként havazott Vorarlbergtől egészen a határ közeli Schneebergig. Egyes gleccsersíterepeken 15-20 cm friss hó esett, ami ismét jól jött a gleccsereknek. Igaz a nyugat tiroli gleccsereken korántsem esett ennyi, mind Kaunertalon, mind Pitztalon mindösszesen néhány centi fehérséggel hízott a hótakaró.

A friss hó mellé hideg is társult, 3000 méteren napközben is sok helyütt -6 fok körül maradt a hőmérő higanyszála, így egyre több gleccser kapcsolja be a hóágyúkat, először az idei szezonban. A előrejelzések alapján az elkövetkezendő pár napban – legalábbis esti és a reggeli órák közt – marad a hideg idő, így gondtalanul üzemelhetnek tovább a hógyártó masinák. Tirolban Söldenből és Kaunertal gleccserről, míg Salzburgban Kaprunból is üzemelő hóágyúkat jelentettek.
Elkezdték a gleccserek ratrakolását - szeptember 18.
Elkezdték a gleccserek ratrakolását - szeptember 18.
A soron következő hétvégén már nyitnak is néhányan, így megszűnik Hintertux egyeduralma - igaz, hogy Mölltal már múlt héten megnyitott a felső duplaülésessel - és már síelhetünk Söldenben és Stubaion is, egyelőre, ahogy ez lenni szokott csak néhány pályán. Söldenben két kabinos kezdi a hétvégén a szezont; a Schwarze Schneid I és II, síelni feltehetően csak a felső szakaszon, azaz a Schneid II melletti lejtőn lehet. Stubaion az Eisjoch két sípályája illetve az azt kiszolgáló felvonók nyitnak; vagyis az Eisgrat kabinos, az Eisjoch húzólift és a Schaufeljochbahn ülőfelvonó szállítja a síelőket a magasba.

Kaprun, Kaunertal és Pitztal szeptember utolsó hétvégéjén vagy október elején tervezi a nyitányt. A stájer Dachsteinről még nincs információ, bár sífutók számára már két pálya is nyitva áll a gleccserplatón.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.