Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Idei első havazás az Etnán és Horvátországban is

2012.09.14. Bata Attila

Idei első havazás az Etnán és Horvátországban is Az elmúlt napokban több helyen már nem okozott nagy meglepetést a havazás, hiszen majdnem két héttel ezelőtt már beköszöntött a szezon első havazása. Tegnap azonban megérkezett az ősz első havazása Horvátországba, valamint a dél-olasz Etna-hegyének (vulkánjának) a tetejére is.

Ausztria

Ausztria, Svájc, Franciaország és Észak-Olaszország is két héten belül másodszor élt át komolyabb havazást. A múltkori és a mostani havazások közös jellemzője, hogy hirtelen, jelentős lehűléssel (10-15 fok) érkezett és utána ismét visszatért vagy a mostani időszak után vissza fog térni az évszaknak megfelelő időjárás. Ahogy a tiroli újságok írják, 25 cm után ismét jön a 25 fok, akár már vasárnaptól.

A mostani havazás mennyiségében egy kicsivel kevesebb volt, mint az augusztus végi, de területi eloszlásában már az Alpok nagyobb részét fedte el. Most elért a havazás a közelebbi stájer, karintiai vagy felső-osztrák területekre. Ha rövidebb ideig is, de olyan kedvelt magyar síterepek is befehéredtek, mint Nassfeld vagy Kreischberg.

A mostani havazás nyertesei természetesen a gleccserek voltak. A tiroli gleccserek közül nagyon örültek a hónak Söldenben, kb. 45 nappal az alpesi VK idénykezdet előtt. Hivatalos közlések szerint Hintertuxon 25 cm, Pitztalon 30 cm hó esett. Hozzánk közelebb, Salzburg régióban Kaprunon 45 cm, a 3105 méteren található Sonnblick meteorológiai állomáson 50 cm hullott. Azonban most először havazott Felső-Ausztria tartományban, Krippenstein liftjének hegyállomásán 30 cm hullott, az 1625 méteren található Feuerkogel liftállomásán kedden még 19,2 fokban legelésztek a tehenek, szerdán már 15 cm hó esett.

Alpok többi része és Horvátország

Olaszországban és Franciaországban is havazott, átlagosan 20 cm hullott 2000 méter felett. Tignes gleccserének felső liftállomásánál 30 cm friss havat mértek. Olaszországban a Stelvio-hágónál 20-25 cm jött össze. Svájcban nagyon magasra került a hóhatár, itt a 3500 méter feletti részeken alakult ki komolyabb mennyiségű (15-25 cm) hóréteg. Egyedül Valais kanton egy részén esett 40-50 cm hó.

Szintén az ősz első havazását láthattuk Szlovéniában. Kredericán, a Júliai-Alpokban is ködbe burkolózó fehér tájat mutattak a webkamerák szerdán. Szerda délben 0 fok közé csökkent a hőmérséklet és megérkezett a havazás Horvátországba is. A horvát meteorológiai intézet bejelentése szerint az 1594 méter magas Zavizán tetején is fehérlett a táj egy rövid ideig.

Havazott az Etnán is

Havazott a még három működő olasz tűzhányó egyikén, a szicíliai Etnán is. A 3329 méter magas hegy körülbelül 2800 méter felett borult fehérbe. Az idén is mérsékelten aktív tűzhányó környékén az a helyi megfigyelés járja, ha korán jön az első havazás, akkor nem lesz nagyon havas a tél. Ha későn érkezik a havazás, akkor havas lesz a tél, mint tavaly, amikor februárban összesen 3 méter hó esett. Szóval ez nem biztos, hogy a legjobb jel a hóimádóknak.

Mostantól a szokásos forgatókönyv következik az Alpokban, szép napos idő várható a következő napokban, szerdától pedig valószínűleg visszatér a hűvösebb, csapadékosabb időjárás.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.