Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás kezdődött, sok helyen havas a táj Európában

2024.04.16. Bata Attila

Úgy tűnik, hogy nem véletlenül nevezik sokan az áprilist szeszélyesnek, hiszen ezúttal is rászolgált a nevére. A hónap első felében sorra dőltek meg a napi melegrekordok, majd a hétvégi nyári hőmérsékletek után rövid idő alatt 15-25 fokot csökkent a hőmérséklet. Van, ahol közel harmincat!
Les Gets Franciaország, webkamera a síterepen 1810 méteren
Les Gets Franciaország, webkamera a síterepen 1810 méteren
Havazás kezdődött az Alpokban, azonban ezúttal Európa számos országából, köztük hazánkból is, érkeztek jelentések havazásról. A télies időjárás a hegyekben egész héten kitart, bár nehéz megjósolni a várható hómennyiségeket, április második feléhez képest tekintélyes adag érkezhet a következő napokban.

Az első hullám már elkezdődött. Franciaországban csütörtökig 30-60 cm várható 2400 méter felett, de 1400 méter környékén is 5-15 cm összefüggő hóréteg alakulhat ki. A szomszédos Svájc francia határhoz közeli hegyeiben ma estig 10-20 cm hullott 1800 méter felett, ehhez jöhet még szerda estig további 20-50 cm. Majd csütörtökről péntekre további 15-40 cm friss hó, de ekkor a havazás határa már 500-800 méterre süllyedhet. A havazás tehát több hullámban érkezik, a „leghavasabb részeken” a heti friss hó mennyisége megközelítheti az egy métert a Nyugati-Alpokban.
Tarvisio, Olaszország, kb. 10 cm hó
Tarvisio, Olaszország, kb. 10 cm hó
Ma havazott Olaszországban és Ausztriában is. A karintiai részeken 10-20 cm hó hullott. A havazásból jutott Szlovéniába, például Mariborban a városban is hullottak a hópihék. Az alábbi videót például Horvátországban készítették, Zágrábtól északra kb. 350 méteres magasságban így kezdődött április második fele.
Mai felvétel. Zágrábtól északra, Gornje Jesenje település, kb. 350 méter magasan.
Ahogy a hazai meteorológiai oldalakon is láthattunk, a nyugati határszélen, Írott-kőn vékony rétegben összeállt a hó.
Írott-kő környékén (Kép: HungaroMet Nonprofit Zrt.)
Írott-kő környékén (Kép: HungaroMet Nonprofit Zrt.)
Sokakat a kontraszt lepett meg. A francia hegyi üdülőhelyen, Chamonix-ban vasárnap 27,8 fokkal megdőlt a helyi április melegrekord, majd ma reggel 3,6 fokot mértek az 1042 méteren található állomáson. A karintiai Villach (493 méter) még nagyobb eltérést mutatott. Vasárnap 30,9 fokkal megdőlt a tartományi április melegrekord majd 48 órával késóbb a hőmérséklet alig lépte át a nulla fokot és havazott a városban és a környékén. Villachban kora este 4 cm vastag havat mértek, a Loibl-hágónál (1367 m) már 20 centimétert!

Szlovákiában is lehűlés vetett véget az áprilisi nyárnak. Kb. 1400 méter felett már havas tájat mutattak a webkamerák, azonban még csak kisebb mennyiség hullott. Itt a következő napokban kell több hóra számítani a hegyekben, azonban havazás előfordulhat az északi rész magasabban fekvő településein is.

A havazás tehát folytatódik, a következő napokban beszámolunk a hóhelyzetről, különös tekintettel a még üzemelő szlovák, osztrák és egyéb alpesi síterepekre.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.