Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria, Svájc, Szlovénia: 15-30 cm hó esett a hétvégén

2010.10.17. Bata Attila

Ausztria, Svájc, Szlovénia: 15-30 cm hó esett a hétvégén Ausztriában inkább a gleccserterepek örülhettek a hétvégi havazásnak, a tartományok közül Tirolban esett a legtöbb hó. Az Alpok többi részén is esett, most a szlovén és olasz síterepek kaptak az átlagosnál kicsivel több havat. A hideg idő folytatódik, csütörtök környékén újabb havazás várható.
Az osztrák meteorológiai intézet adatai szerint vasárnap reggelre a tiroli Stubai-gleccseren esett a legtöbb hó, itt 15 cm friss havat mértek, nem sokkal maradt el tőle a közeli Pitztal-gleccser, ahol 12 cm hó hullott. A Pitztal-gleccseren reggel mínusz 8,5 fokot mértek, de a közeli 3440 méter magas Brunnenkogel tetején azonban mínusz 11,8 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A síterepek közül komoly hideget kapott október közepén Ischgl, az Idalpe oldalában mínusz 5,4 fokot mértek. A leghidegebb településnek, az egyik leghóbiztosabb síterep, Obergurgl bizonyult mínusz 2,7 fokkal.

A legtöbb hó Tirolban esett, de a többi tartomány magasabban fekvő részein is hullott 5-10 cm friss hó. A megerősödött szél és a hóesés miatt néhány hegyi átjárót le kellett zárni a forgalom elől. Az Alpok többi részén is nagyjából hasonló adatokat mértek. A svájci Titlis-gleccserről 14 cm friss havat jelentettek, míg a német Zugspitze csúcsán 15 cm friss hó esett.

Az Alpok déli oldala valamivel szerencsésebb volt. Olaszország északi részén, az 1800 méter feletti régiókban már 20-25 cm hóról érkeztek hírek. Ahogy a videón is látható a hegyek havasak, a tengerpartra pedig viharos szél csapott le. Havazott a szomszédos Szlovéniában is. A Júlia-Alpokban található Vogel síterepéről vasárnap délelőtt már 30 cm friss hóról számoltak be, de Kredaricán is 20 cm esett. Szlovéniában már 800 méter felett havazott, néhány helyen jól jött a téli gumi, amely hivatalosan itt csak november 15-től kötelező.

A tél most egy rövid időre megpihen, de keddtől ismét csökken a hőmérséklet az Alpokban és csütörtök környékén újabb havazás várható, ezúttal már az alacsonyabb régiókban is. A tél természetesen nem lesz tartós, már a következő hétvégétől megkezdődik az enyhülés.
KOMMENTEK
Holidaysport Travel | 2010.10.18. 11:51
A Gerlitzenen is elkezdődött a havazás: http://www.holidaysport.at/hu/hirek.../esik-a-ho-a-gerlitzenen/...
jankusz | 2010.11.26. 17:01
De jó!
Eshetne már itthon is!!
Én nagyon szeretem a havat, annyira szép, és tiszta tőle a táj!
Pont síelésen gondolkodom, méghozzá Svájcban.
Persze még semmi nem biztos, úgyhogy nézelődöm.
Kár, hogy Magyarországon nincsenek klassz sípályák!! Tudom, hogy vannak, de nekem azok nem sípályák. Már elnézést!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.