Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Friss hó és dübörgő hóágyúk az osztrák gleccsereken

2012.10.08. Stánicz Balázs

Friss hó és dübörgő hóágyúk az osztrák gleccsereken A szeptember közepi havazás után újra havazott Ausztriában, igaz ezúttal csak a magasabb térszínek kaptak némi fehér áldást. Havazott Pitztaltól kezdve Hintertuxon át egészen Kaprunig.
A szeptember Ausztriában is az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak bizonyult, bár a magyarországi 30 fokos hőségek nem jellemezték az alpesi országot. A vénasszonyok nyarának egy vasárnap érkezett, gyorsan mozgó hidegfront vetett végett, amely a délutáni órákban érte el az Alpok térségét. A hóhatár 2000 méter alá süllyedt és friss hóval szórta be az osztrák gleccsereket, igaz egyelőre sok nem esett: többnyire 5 cm. A hőmérő is alább kúszott, így beindultak a hóágyúk, vasárnap óta a legtöbb osztrák gleccseren szinte folyamatosan üzemelnek.

A hétfői napsütésre kedden ború jön, ugyanis egy újabb ciklon kopogtat az osztrák hegyekben. Ezúttal több, 10-20 cm ígérkezik a magas hegységekben, a hóhatár várhatóan 2200-2500 m közt fog mozogni. Egyes modellek nem tartják kizártnak, hogy a várható friss hó mennyiségeknek a duplája, vagy akár a háromszorosa is leessen, ha egy másik (déli irányból) érkező ciklon is keresztezi a nyugat felől érkező frontot.
Friss hó a gleccsereken
Friss hó a gleccsereken

Szerdától megnyugszik az idő, amolyan vihar előtti csend, ugyanis a hétvégén gyökeres változások lehetnek az időjárásban. Északias irányból egy markáns hidegfront van kialakulóban, ami jelentős lehűlést ígér. A friss hó mennyisége még bizonytalan, 20-40 cm közti értékekkel számolhatunk.

A mai napon nem csak a gleccsereken üzemeltek a hóágyúk, hanem a kellően szemfülesek elcsíphettek Reiteralmon is üzemelő hóágyúkat, igaz ez egyelőre amolyan „teszt” számba megy, mindenesetre jól mutatja, hogy a hétvégét és a jövő hetet illetően valami nagy változás van készülőben.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.