Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás szakította meg a kánikulát a francia hegyekben

2022.08.20. Bata Attila

A 2003-as nyárhoz hasonlóan az idei forró nyár is nagy pusztítást végez a hegyek gleccsereiben. Csapadékhiány, aszály, csökkenő vízszintű tavak és folyók, valamint kiszáradó folyómedrek képeit láthattuk az előző időszakban. Ebben a helyzetben minden csapadéknak örülünk, sőt lassan minden hópihét megünneplünk.
Webkamera tegnap reggel, Pic Blanc - Alpe d
Webkamera tegnap reggel, Pic Blanc - Alpe d'Huez (3300 m)
A hét közepén viharos időjárás érte el az Alpokot. Hirtelen lezúdult csapadék árvizeket, a szélvihar pedig az épületekben okozott hatalmas károkat. Az Alpok nyugati részében is rengeteg csapadék hullott, a magasabb régiókban havazott.
Ecrins Nemzeti Park péntek reggel (Kép: Refuge des Ecrins)
Ecrins Nemzeti Park péntek reggel (Kép: Refuge des Ecrins)
Szerda és csütörtök este, valamint péntek reggel több helyen is 3000/3200 méterre süllyedt a hóhatár, efelett már havazott és rövid ideig meg is maradt a hó. Franciaországban az Ecrins, Oisans, Vanoise, Haute-Maurienne és a Haute-Tarentaise régiókban több helyen is havas képet mutattak a kamerák. A fenti régiókban 30-40 cm, a csúcsokon 40 cm hó hullott.
Tegnap reggel egy rövid időre tisztul a kép a freeriderek paradicsomában (Le Grave, 3200 m)
Tegnap reggel egy rövid időre tisztul a kép a freeriderek paradicsomában (Le Grave, 3200 m)
Az eddigi száraz és forró francia nyarat tekintve ez a havazás kisebbfajta csodának számít az idén. Arról már korábban írtunk, hogy a francia gleccsereken nagyon hamar véget ért a nyári síszezon a meleg és a hóhiány miatt.

A havazás ugyan meglepetésként érkezett, de csodát nem tehet, hiszen a hőmérsékletek ismét a nyarat idézik majd a hétvégétől. A helyi meteorológiai intézet megkérdezett szakértője szerint azonban mindenképen hasznos a gleccsereknek a friss hóréteg, a fehér hótakaró visszaveri a napsugarakat, így lassulhat az olvadás, mert az elsötétedett hó és jég keveréke már kevésbé tudott ellenállni a Napnak.
Webkamera, havazás tegnap reggel, La Tyrolienne - Val Thorens. 3215 m
Webkamera, havazás tegnap reggel, La Tyrolienne - Val Thorens. 3215 m
További érdekesség, hogy ezen a héten az USA-ban (Colorado) is lehullott az első hó. Dél-Amerikában pedig szinte mindenhol tökéletes a hóhelyzet, az európai válogatottak csapatostul teszik át székhelyeiket Argentínába és Chilébe, sokan szeptember végéig maradnak.
Kép: (ESI Ecole)
Kép: (ESI Ecole)
Az már kevésbé jó hír, hogy az előzetes bejelentések alapján hétfőtől már csak egy síterep fogad vendégeket az északi félteken. Norvég és észak-amerikai zárások után egyedül Hintertux marad hírmondónak.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.