Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás Szlovákiában: lassan javuló körülmények a síterepeken

2019.12.28. Bata Attila

Gyenge szezonkezdet után lassan alakulnak a körülmények a szlovák síterepeken. A havazás megérkezett: a pályákon segített a hóviszonyokon, de az utakon gondot okozott a közlekedésben.
Poprádi-tó a Magas-Tátrában ma délelőtt (Kép: Horský Hotel Popradské Pleso)
Poprádi-tó a Magas-Tátrában ma délelőtt (Kép: Horský Hotel Popradské Pleso)
Karácsony előtt 10, az ünnepen 15 szlovák síterep tartott nyitva. Ebben szerepet játszott az időjárás. Elsősorban a hóhiány, de ahol lehetett volna síelni, ott a viharos szél miatt állt meg az élet.

A többi síterep is fokozatosan indul be, napról-napra újabb síterep kezdi meg a szezont Szlovákiában, ma már körülbelül 35 síterepen lehetett síelni, de ez a szám a felét éri el a tavalyi hasonló időszakban üzemelő kb. 70 síterepnek.
A legtöbb üzemelő pályát továbbra is Chopokon találjuk, ahol fokozatosan nyitják meg a pályákat. Ma újabb két liftet indítottak be, holnapra pedig a Otupné-Luková ülőlift és az A3-as kabinos lift mellett két új pálya (10a és 10b) is megnyílik északon. (Mai előkészítés a fenti képeken) A 11-es pálya kitűzött megnyitása január elseje, de ha a behavazás kedvezően alakul, akkor akár két nappal korábban is. A déli részeken a 33, 33a, és 31c pályák megnyitása várható az év utolsó két napján.
Másik, a magyarok körében népszerű szlovák síterepen, Donovalyban is lassan indul a szezon. Szélviharok és kevés hó, jelenleg csak a lankás oldal (Záhradište) bal szélén található pálya üzemel, valamint a parkoló alatti lift melletti két pálya. Havazott mostanában és a Nová hol'a oldalon is hóágyúznak, de a meredekebb oldal megnyitására még nincs pontos dátum. (Tegnapi képek fent)
Ždiar-Strednica: minden nyitva
Ždiar-Strednica: minden nyitva
A szlovák síterepeken csak a liftek és pályák kisebb része üzemel jelenleg, jellemzően a legtöbb síterep a 20-50%-ot éri el ebben a mutatóban. Ez alól kivétel a kissé távoli Ždiar-Strednica síterepe, ahol ma az összes lift és pálya üzemelt.

Esti síelés is korlátozott mostanában. Jelenleg Strachan - Ždiar, Krahule, Kubašok-Spišské Bystré, Svit - Lopusna dolinia és Chopok (Biela Púť) síterepén lehet villanyfényben síelni.

A rózsahegyi Malino Brdo síterepe még nem üzemel, itt csak túrázókat szállít a lift, hasonlóan Donovalyban a Nová hol'a oldalon.
Krahule, mai webkamera
Krahule, mai webkamera
A mai havazás az utakon is gondokat okozott. Ugyan az összes hegyi átjáró járható volt, de a kamionokat több hegyi útra nem engedték fel. Az északi régiókban gyakoriak a hóátfúvások az utakon.
Chopok webkamera ma délben, sor a liftnél
Chopok webkamera ma délben, sor a liftnél
Több síterep webkameráján az látszik, hogy zsúfoltság van. Természetesen az ünnepi időszakban többen indultak el síelni, de ennek a sok vendégnek most kevesebb nyitott pályán kell elférnie.
KOMMENTEK

Szállástippek
Chalet Alaskit Jasná csillagcsillagcsillagcsillag
Jasná szívében, Oputné-n, a Chopok lábánál található újonnan épült, francia stílusú 6 fős apartman kültéri jakuzzival 200 méterre a sípályától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Jasná Deluxe Centrum Faházak csillagcsillagcsillagcsillag
Elegáns, alpesi stílusú, luxus, pályaszállás apartmanok Chopok Grand kabionos felvonójától 50-100 méterre 2-6 fő részére. A faházak egy részében saját kis wellness részleg szaunával, pihenőszobával és kültéri pezsgőfürdővel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Stupka csillagcsillagcsillag
3 csillagos szálloda az Alacsony Tátrában, Tále síközpontban wellness részleggel (medence, szauna, jacuzzi). Reggelis ellátás igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.