Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás Szlovákiában: lassan javuló körülmények a síterepeken

2019.12.28. Bata Attila

Gyenge szezonkezdet után lassan alakulnak a körülmények a szlovák síterepeken. A havazás megérkezett: a pályákon segített a hóviszonyokon, de az utakon gondot okozott a közlekedésben.
Poprádi-tó a Magas-Tátrában ma délelőtt (Kép: Horský Hotel Popradské Pleso)
Poprádi-tó a Magas-Tátrában ma délelőtt (Kép: Horský Hotel Popradské Pleso)
Karácsony előtt 10, az ünnepen 15 szlovák síterep tartott nyitva. Ebben szerepet játszott az időjárás. Elsősorban a hóhiány, de ahol lehetett volna síelni, ott a viharos szél miatt állt meg az élet.

A többi síterep is fokozatosan indul be, napról-napra újabb síterep kezdi meg a szezont Szlovákiában, ma már körülbelül 35 síterepen lehetett síelni, de ez a szám a felét éri el a tavalyi hasonló időszakban üzemelő kb. 70 síterepnek.
A legtöbb üzemelő pályát továbbra is Chopokon találjuk, ahol fokozatosan nyitják meg a pályákat. Ma újabb két liftet indítottak be, holnapra pedig a Otupné-Luková ülőlift és az A3-as kabinos lift mellett két új pálya (10a és 10b) is megnyílik északon. (Mai előkészítés a fenti képeken) A 11-es pálya kitűzött megnyitása január elseje, de ha a behavazás kedvezően alakul, akkor akár két nappal korábban is. A déli részeken a 33, 33a, és 31c pályák megnyitása várható az év utolsó két napján.
Másik, a magyarok körében népszerű szlovák síterepen, Donovalyban is lassan indul a szezon. Szélviharok és kevés hó, jelenleg csak a lankás oldal (Záhradište) bal szélén található pálya üzemel, valamint a parkoló alatti lift melletti két pálya. Havazott mostanában és a Nová hol'a oldalon is hóágyúznak, de a meredekebb oldal megnyitására még nincs pontos dátum. (Tegnapi képek fent)
Ždiar-Strednica: minden nyitva
Ždiar-Strednica: minden nyitva
A szlovák síterepeken csak a liftek és pályák kisebb része üzemel jelenleg, jellemzően a legtöbb síterep a 20-50%-ot éri el ebben a mutatóban. Ez alól kivétel a kissé távoli Ždiar-Strednica síterepe, ahol ma az összes lift és pálya üzemelt.

Esti síelés is korlátozott mostanában. Jelenleg Strachan - Ždiar, Krahule, Kubašok-Spišské Bystré, Svit - Lopusna dolinia és Chopok (Biela Púť) síterepén lehet villanyfényben síelni.

A rózsahegyi Malino Brdo síterepe még nem üzemel, itt csak túrázókat szállít a lift, hasonlóan Donovalyban a Nová hol'a oldalon.
Krahule, mai webkamera
Krahule, mai webkamera
A mai havazás az utakon is gondokat okozott. Ugyan az összes hegyi átjáró járható volt, de a kamionokat több hegyi útra nem engedték fel. Az északi régiókban gyakoriak a hóátfúvások az utakon.
Chopok webkamera ma délben, sor a liftnél
Chopok webkamera ma délben, sor a liftnél
Több síterep webkameráján az látszik, hogy zsúfoltság van. Természetesen az ünnepi időszakban többen indultak el síelni, de ennek a sok vendégnek most kevesebb nyitott pályán kell elférnie.
KOMMENTEK

Szállástippek
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Besenova csillagcsillagcsillag
3 csillagos hotel a Gino Paradise termálfürdő és aquapark területén, 15 km-re Rózsahegy és 27 km-re Chopok/Jasna síterületeitől. A szálloda vendégei részére ingyenes a belépő a Besenova élményfürdőbe (medencék, csúszda).
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.