Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazott a francia, svájci és olasz hegyekben

2017.02.05. Bata Attila

Visszatért a tél az Alpok nyugati részére az elmúlt napokban. A jó hír, hogy az Alpok főgerincének elválasztó szerepe most nem annyira érvényesült, így jutott a havazásból az Alpok északi és déli oldalára is Franciaországban és Svájcban is. Jövő héttől jön a hideg és marad a tél az Alpokban!
La Plagne (Fr) ma délelőtt
La Plagne (Fr) ma délelőtt
Csütörtök reggel óta megszakításokkal havazik az Alpok nyugati részén. Szombat estig a déli oldalon kissé több, átlagosan 30-50 cm hó hullott le, az északi oldalon valamivel kevesebb, 20-30 cm hó érkezett. Ezek az adatok a magasabb régiókra érvényesek, 1800-2000 méter feletti részekre.

Franciaországban a magyar síelők által is gyakran látogatott déli részeken (Risoul, Isola 2000) is megérkezett az utánpótlás. A déli oldalon helyenként (Ecrins) 70 cm hó is lejött. Még délebbre, a Pireneusokban is havazott, az előrejelzések ide jósolják a legtöbb havat a következő napokban.

Chamonix (Argentière) ma reggel
Chamonix (Argentière) ma reggel
Az északi rész sem panaszkodhat, vasárnap délután is havazik olyan ismert terepeken, mint pl. a Három-völgy, Chamonix vagy Alpe d' Huez. Ez utóbbi helyen vasárnap délutánig 40 cm hullott az alsóbb régiókban is.

A síterepeknek a lehető legjobbkor jött a havazás. Kezdődik a szezon legfontosabb időszaka, jönnek az iskolai síszünetek.

Vallées Champsaur & Valgaudemar (Fr)
Vallées Champsaur & Valgaudemar (Fr)
Svájcban a déli oldal (Ticino) tegnap 15-25 cm hóban részesült. Csütörtök óta 30-50 cm érkezett a felsőbb régiókban. Ehhez holnap reggelig további 10-20 cm hó eshet még.

Morgins, Svájc
Olaszországban ilyenkor mindig jól járnak a francia határhoz közeli síterepek és az Aosta-völgy, ez most is így történt. Örömteli, hogy ezen a héten a tél megkezdte régóta esedékes adósságának törlesztését a Dolomitokban is. A héten már többször havazott, vasárnap délutánra pedig már nagyobb mennyiség is hullott, igaz ez a magasabb részekre volt jellemző.

Cristina menedékház (2287 m) 40 cm friss hó, Olaszország, Valmalenco közelében
Cristina menedékház (2287 m) 40 cm friss hó, Olaszország, Valmalenco közelében
Az Alpokban a hazaihoz hasonlóan alakult az időjárás az idén. Ritka hideg januári hőmérsékletek után egy rövid időre beszökött a "tavasz", de jövő héttől már visszaáll a világ rendje. Újra jön a hideg és délről már közelít a csapadékzóna, amely egy kis havat hozhat, akár Karintiába is.

Santa Caterina webkamera
Santa Caterina webkamera
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.