Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megérkezett a havazás az Alpokba és a Tátrába!

2008.09.16. Bata Attila

Megérkezett a havazás az Alpokba és a Tátrába! Ugyan korai még az öröm, de megérkezett a szezon első havazása. A hóval együtt hidegrekord is érkezett a környező országokba. Hozzánk egyelőre csak a szokatlan hideg jutott. Ausztriában és az Alpok többi részén szépen havazott, mintha november végén járnánk már.

A hóesésen kívül a legnagyobb szenzációt a hőmérséklet hirtelen csökkenése váltotta ki. Az Alpok országaiban rövid idő alatt 15-20 fokkal csökkent a hőmérséklet. A 2970 méter magas németországi Zuspitzén -7,2 fokot mértek, itt 6 cm hó esett. Ausztriában a 3105 méteren található Sonnblick meteorológiai állomás regisztrálta a hidegrekordot, itt -8,1 fokkal köszöntött be a hajnal, a hóréteg vastagsága már eléri a 139 centimétert. A reggeli mínuszokban a rekord a svájci Junfraujoch csúcsán dőlt meg, itt -14 fokot mértek, amely még itt is szokatlanul hidegnek számít ebben az időszakban.

Az osztrák hegyek webkamerái havas-borús képeket sugároztak. Különösen szerencsés volt a felső-ausztriai régió, itt nagyon sok helyen 1100 méterre süllyedt a hóhatár, és a 2000 méter feletti hegyekben 40 cm friss hó hullott. Kevesebb hóval, de szintén megérkezett a tél Ausztria nyugati tartományaiba is.

A magyar síelők egyik nemrég megkedvelt terepén, Obertauerben is elkészültek a szezon első havas képei. Tegnap reggelre 10-15 centiméter hó hullott. Salzburg tartomány alacsonyabban fekvő részeit hatalmas esőzés áztatta, rövid idő alatt 40 liter csapadék hullott le.

A Francia-Alpok magasabb részei is hamar befehéredtek. Tignes, Val Thorens vagy Serre Chevalier környékén nulla fok körül volt a hőmérséklet. Itt nem sok hó esett, sajnos annak a nagy része is elolvadt. Mindenesetre a havazás ténye sem rossz hír, ahhoz képest, hogy Tignes gleccserén csak szeptember 27-én indítják újra a lifteket.

Ugyancsak havazott Szlovákiában is. A Lomnici-csúcson (Magas-Tátra) és Chopokon (Alacsony-Tátra) néhány centiméter friss hó esett. Szlovákiában 10 nappal ezelőtt még 34,4 fokos melegrekordot mértek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.