Menü ≡

Véget ért hazánkban az idei síszezon

2010.03.25. | Szerző: Bata Attila
Véget ért hazánkban az idei síszezon A héten az ország két legmodernebb síterepe, Eplény és Mátraszentistván is bezárta kapuit és ezzel hivatalosan itthon véget ért a síszezon. Ugyan van még hó a pályákon, szerencsés esetben még arra elég lehet, hogy húsvét hétvégén bátor csúszással, végső búcsút lehessen venni a „tavalyi hótól”.
h i r d e t é s
Az idény vége felé a magyar pályák látogatottsága sem különbözik a szokásos szezonvégi szlovák vagy osztrák forgalomtól. Hiába elég vastag a hóréteg, sokan már biciklire cserélik a síléceket, hiába lehetne még pólóban is síelni, a szabadságot inkább már a nyárra tartogatjuk.

Mátraszentistván után pénteken Eplényben is bezárnak. Még túl korai, hogy mérleget készítsünk az idei szezonról, de ennél rosszabb sosem legyen! Eplényben hivatalosan 95 napon, Mátraszentistvánon 90 napon át jártak a liftek. Mindkettő derék teljesítmény domborzati viszonyainkhoz képest. A tavalyi szezonhoz hasonlóan most is jött egy hosszan tartó hideg periódus, de két katasztrofális szezon után végre az idén hó is esett a hegyekben, és nem csak a hóágyúk tartották a lelket a hazai síelőkben. Volt olyan hétvége, amikor több kisebb síterep is ki tudott nyitni, tehermentesítve egy időre a hóágyús síterepeket.

Annak ellenére, hogy itthon már véget ért a szezon, lehet még a környéken síelni, elsősorban Ausztriában. A szlovák síterepek még megpróbálnak kitartani húsvétig, utána tömegesen bezárnak. A korábbi évekkel ellentétben idén nem valószínű, hogy még májusban is lehet síelni a Tátrában. Az idén hó nélkül maradt Lomnici-nyerget felejtsük el, de Csorba-tó és Chopok két oldala még meggondolandó lehet április közepéig.

Ausztriában is húsvét lesz a vízválasztó. Utána már csak a hagyományosan később záró síterepek hójelentéseit érdemes nézegetni. Bár az idén nincs annyi hó, mint tavaly, április közepéig kitarthat Nassfeld vagy Gerlitzen. Esetleg abban bízhatunk, hogy a májusig általában nyitva tartó terepeken (Hochkar, Turracher Höhe, Sportgastein, Heiligenblut, vagy Obergurgl) lelassul az olvadás, és az idén is kitartanak, amíg bírnak.

Ha mégsem, akkor ott vannak a gleccserek. A legvonzóbb a tavaszi gleccsersíelésben, hogy az egész szezonban összegyűlt hatalmas mennyiségű havon lehet csúszni, és a tűző napon kipróbálhatjuk, hogy naptejünk mennyit is ér a közelgő nyári strandszezon előtt.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »