Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Házi buhera: a világ leggyorsabb síliftje?

2017.01.16. Bata Attila

Néhány fiatal összeállt a svájci Nidwalden kanton egyik magánterületén található dombján, hogy kipróbálják azt, amit egy szórakozottabb pillanatukban kitaláltak, de ami még fontosabb meg is valósítottak. Egy autóra szerelt húzólift, amely akár 50 km/órás sebességgel is repítheti a síelőket.
Az alábbi videóban látható az egyszerű szerkezet, amelynek a lelke egy autó, és annak az első kerekére szerelt csiga. A szerkezet szemre is hatalmas sebességet húzza fel a dombra a síelőt. Az alkotók szerint akár 50 km/órás sebességet is el lehet érni ezzel a megoldással.

Az ilyen lift falná a sorokat bármelyik pályán
Néhány órás szórakozás után a fiúk szétbontották a liftet és elpakoltak. Elmondásuk szerint a szerkezet nem eladó.

A címbe és a videóban feltett kérdésre visszatérve, az biztos, hogy ez jóval gyorsabb, mint a hagyományos liftek. A leggyorsabb ülőliftek kb. 22 km/órás (6 m/s) óra sebességgel száguldhatnak elméletileg. Gyakorlatban, az üzemeltetők nem mindig használják ki ezt a lehetőséget.

A síliftek gyorsítása több szempontból sem igazán téma a világ legnagyobb gyártói között. Egyrészt nagysebességű gyorsításokhoz (és lassításokhoz) egyre nagyobb teljesítményű állomásokat kellene építeni, amely együtt járhat nagyobb méretű állomásokkal. A hegyekben tipikusan kevés hely áll az állomások (főleg a hegyállomások) megépítésére a szűkös területeken.

Másrészt előtérbe kerülnek a biztonsági szempontok. Egy nagy sebességgel haladó kabin vagy szék biztonságos megállítása egy esetleges satufék esetén nem egyszerű.

Harmadrészt, nem sok értelme van a dolognak. A legtöbb lift nincs olyan hosszú, hogy jelentős időt lehetne nyerni a megnövelt sebességgel. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.