Menü ≡

Tanfolyamok a lavinahelyzet miatt Ausztriában

2015.01.13. | Szerző: MTI
Tanfolyamok indítottak a veszélyes lavinahelyzet miatt az ausztriai Vorarlberg és Tirol tartományokban az osztrák hegyimentők. A biztonságos téli sportolást népszerűsítő osztrák szervezet, a SAAC Vorarlbergben hét, Tirolban egy lavinaismereti kurzust tartott a hétvégén.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A SAAC hegyimentők és szakértők részvételével szervezett tanfolyamai ingyenesek, előzetes bejelentkezés nem szükséges, de ajánlott, mivel az ötven fős kurzusok hamar betelnek. A következő kétnapos foglalkozások Vorarlbergben január 17. és 18-án, január ill. február végén és március 15-től lesznek. 

A friss hó és az erős szél miatt Vorarlbergben nagy a lavinaveszély, Tirolban a hét vége óta ötből négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben a hegyekben 2400 méter felett. A szakértők azt tanácsolják, hogy szabad terepen ne síeljenek a látogatók.

A lavinahelyzet már január eleje óta kritikus, a múlt héten Vorarlbergben egy olasz síelőt, Tirolban két fiatal amerikai sportolót temetett maga alá a hó, Dél-Tirolban és egy háromfős társaság egyik tagja veszett oda, a salzburgi Obertauernben egy német turista szenvedett lábtörést a lezúduló hótömegtől.

Az 1998 óta működő SAAC ma már évente csaknem 25-30 ingyenes képzés tart országszerte, a kurzusoknak eddig összesen több mint 16 ezer részvevője volt. A szervezet nemcsak a sízőkre és snowboardosokra, hanem a kijelölt pályákat elhagyó, a mély hóban leereszkedő síelők oktatására is odafigyel.

A szakértők figyelmeztetése szerint a lavinahelyzet akár egy fél nap alatt is megváltozhat, ezért a sítúrák szervezése előtt mindenképpen tájékozódni kell az aktuális lavinahelyzetről. A túrázók nemcsak online szerezhetnek információkat, hanem a tartományi riasztási központnál (Landeswarnzentrale) SMS-ben is értesítést kérhetnek a hóhelyzetről, valamint www.snowsafe.at internetes oldalon lavinafigyelő mobilapplikációt is letölthetnek.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »