Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Helló május! Méteres havazás érte el a Dolomitokat

2023.05.12. Bata Attila

Úgy néz ki, hogy a tél még nem tud teljesen visszavonulni, így májusban is nagyobb havazás érte el az Alpok hegyeit. Olaszországban, a keleti oldalon, akár egy méter friss hó is hullhat holnapig a Dolomitokban, ebből ma délelőttig egy jelentős mennyiség már meg is érkezett.
A Pordoi-hágó (Kép: Bar funivia Pordoi)
A Pordoi-hágó (Kép: Bar funivia Pordoi)
A Dolomitokban található meteorológiai állomások közül több helyről jelentettek ma reggel 50 cm, vagy annál nagyobb mennyiségű friss havat, amely az elmúlt 24 órában hullott.
Pordoi-hágó tegnap (Kép: Bar funivia Pordoi)
Pordoi-hágó tegnap (Kép: Bar funivia Pordoi)
A Dolomitokban tegnap óta 1500 méter felett havazik, 2000 méter felett 10-50 cm hullott. Veneto és Trentino Alto Adige határán található Pordoi-hágón (Passo Pordoi – 2239 méter) készültek a felvételek, ahol ma délelőttig kb. 70 cm hó hullott.

Természetesen a májusi havazás nem teljesen szokatlan, de a tavaszra még várni kell az olasz hegyekben.
Marmolada tegnap (Kép: Carlo Budel)
Marmolada tegnap (Kép: Carlo Budel)
A havazás izgalmat okozott a Giro d’Italia kerékpáros verseny szervezőinek is, hiszen a 19. szakasz befutójánál, a kb. 2300 méteres magasságban található Auronzo menedékháznál is 50 cm hó hullott. Itt a rendezők már előálltak egy ’B’ tervvel, amennyiben a május 26-i versenynapig nem sikerülne versenyzésre alkalmassá tenni az országutat.
Val di Fassa útviszonyok tegnap este (Kép: Union Hotels Canazei Dolomiti)
Val di Fassa útviszonyok tegnap este (Kép: Union Hotels Canazei Dolomiti)
KOMMENTEK
Garajc | 2023.05.15. 12:19
Ez jó hír a gleccserek és az ott működő sípályák részére. Jelenleg jóval jobb a helyzet idén, mint tavaly ugyanezen időszakban. Szlovéniában, Kredaricán most a hóréteg vastagsága közel 4 méter (395cm), és a következő napokban még további havazás is várható. Tavaly június 5.-re teljesen elolvadt már a hó a 2514 méteren lévő meteorológiai állomáson, ez idén szinte egészen biztosra kijelenthető, hogy nem fog megtörténni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.