Szibériai hideg és friss hó Szlovákiában

2010.01.30. Bata Attila

Szibériai hideg és friss hó Szlovákiában Bár jelentős késéssel, de csütörtökön végre megérkezett a havazás a szlovák síterepekre is. A havazás mellé kemény hideg is társult, az ország számos pontján mértek mínusz 20 fok alatti hőmérsékleteket, a szerencsésebb helyeken körülbelül 35 cm friss hó hullott, amely jó hír a hétvégi síelés előtt.
A Magas-Tátrában, a Lomnici-csúcson (Lomnický štít) található kilátó hőmérője reggelre -23,2 fokot mutatott. A fenti vendéglátóhely személyzetének káprázatos napsütéssel és hólapátolással kezdődött a nap, az éjszaka esett havat kellett eltakarítani a kilátó teraszairól. Az árvai (Orava) régióban is nagyon hideg volt, Oravská Lesná (Erdőtka) síterepén reggelre -21,8 fokra süllyedt a hőmérő. A leghidegebbet mégis a Szlovák Paradicsom közelében található Szepesolasziban (Spišské Vlachy) mérték, itt mínusz 24 fokkal kezdődött a nap.

A hidegfront erős széllel érkezett, de most legalább havat is hozott. Az árvai és a zsolnai régióban 30-35 cm friss hóval számolhattak, a gyakran 50 km/órás erős szél számos helyen komoly útakadályokat hordott össze a friss hóból, a szokásos téli útkorlátozásokat ismét be kellett vezetni, tehát Donovaly felé sem engedték fel a 10 méternél hosszabb járműveket.

Hiába a január végi havazás, a meteorológusok szerint az idei havazás mennyisége –Nyugat-Szlovákia kivételével – még így is alatta marad a sokéves átlagnak. Azonban már ez a kisebb-nagyobb mennyiség is hoz változásokat a hétvégére. A sítúrázóknak érdemes tudniuk, hogy a lavinaveszély hármas fokozatra emelkedett a Magas-Tátrában. Ezen a héten beindult a kétszemélyes Konský Grúň lift Chopok-Északon, valamint már jár az összekötő csákányos is. Vratnán beüzemelték a Poludňový Grúň pályát, Donovalyban pedig rövid szünet után ismét lehet síelni az új Patočiny pályán a Nova Hola oldalában.

Péntektől már lehet síelni az Efka pályán is a Bachledova-völgyben, ahol az új lift ugyan falja a tömeget, nincs sorban állás, már 5 km pálya üzemel, de érdemes vigyázni, hiszen a mentőhelikopterek lassan már maguktól idetalálnak a sok baleset miatt. A hidegrekordok között említett Oravská Lesná síterepe eddig műszaki okok miatt nem üzemelt ebben a szezonban, de szombaton itt is beindul a szezon öt lifttel.
KOMMENTEK

Szállástippek
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Jasná Deluxe Centrum Faházak csillagcsillagcsillagcsillag
Elegáns, alpesi stílusú, luxus, pályaszállás apartmanok Chopok Grand kabionos felvonójától 50-100 méterre 2-10 fő részére. A faházak egy részében saját kis wellness részleg szaunával, pihenőszobával és kültéri pezsgőfürdővel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.