Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóágyúznak az USA-ban: ki nyit ki először?

2016.10.06. Bata Attila

A héten három amerikai síterepen is beindították a hóágyúkat és megkezdődött idén is a verseny a "Melyik síterep nyit ki először?" címért, amelynek elég komoly marketingértéke van az észak-amerikai síterepek között. Nagy meglepetés nem lesz, idén is a szokásos síterepek között dől el a verseny.
Az előző évtizedben általában az volt a kérdés, hogy Loveland vagy Arapahoe Basin nyit ki előbb? Európai szemmel nézve ezek a terepek már az alpesi gleccserek magasságában fekszenek, mindkét síterep legalacsonyabb pontja 3200 méteres magasság felett található. Ezért nem meglepő, hogy általában október elején már simán lehet mindkét helyen hóágyúzni.

Arapahoe Basin
Arapahoe Basin
Hóágyúznak is mindkét helyen éjjel-nappal. Loveland hétfő óta non-stop szórja a műhavat, a tervek szerint valamikor október közepén szeretnének kezdeni. A rivális, A-Basin annyit írt a honlapján tegnap, hogyha minden jó megy, akkor egy héten belül nyithatnak.

Az elsőként kinyitó síterep mindig nagy médianyilvánosságot kap az amerikai híradókban. Talán ezért is lett kissé komolytalan az utóbbi időben. Bár definíció szerint ez azt a síterepet jelentené, ahol először lehet síelni és a lifteket is beindították, de ez nem ilyen egyszerű. Az utóbbi időben előfordult, hogy egy hirtelen havazásnak köszönhetően kisebb síterepek egy "libalegelőnyi" pályát megnyitottak, vagy más terepek behavaztak egy körülbelül százméteres szakaszt, és büszkén hirdették, hogy övéké az elsőség. Aztán az első nap után néhány nappal bezártak és novemberig ki sem nyitottak.

Loveland
A két terep ebben a tekintetben "fair play" küzdelmet vív egymással. A pályát teljes hosszban és szélében szokták behavazni, lehetőleg 30-40 cm vastag ratrakolt hóalappal. Az is fontos, hogy itt már az első napon ülőliftek szállítják a síelőket közvetlenül a pálya mellett, nem csak húzóliftek. Az is megszokott, ha eldől a verseny, a vesztes sportszerűen gratulál a másiknak.

Egy harmadik coloradói síterep, Copper Mountain is megkezdte a hóágyúzást. Ők már bejelentették, hogy november 11-én nyitnak. Ez a szokásos menetrend. Ezen a síterepen található az amerikai alpesi válogatott edzőközpontja. Addig csak hazai és néhány kiváltságos külföldi versenyző húzhatja itt az íveket. Ez a síterep 2900 méter felett található, a fontosságát az adja, ha sikerül behóágyúzni a lesiklók pályáját, akkor októberben és novemberben ez a világ legideálisabb pályája a gyakorlásra a maga 800 méteres szintkülönbségével. Miklós Edit is gyakorolhatott már itt, Tina Mazét pedig egyszer már nem engedték helyhiányra hivatkozva. A rossz nyelvek szerint, csak Vonn-nak akartak kedvezni...

Copper Mountain
Az itteni szezonnyitó nagy attrakció. Összegyűlik a teljes USA csapat, az első vendégek szelfizhetnek a legnagyobb amerikai sztárokkal.

Tavaly ilyenkor kivételesen enyhe volt az időjárás Colorado hegyeiben, így akkor a Vermont állambeli Killington megelőzte őket és másfél kilométernyi pályával és 30 centis alappal nyitott október 18-án. így Loveland és Arapahoe Basin már nem is kapkodott és csak október 29-én nyitottak ki egyszerre. Loveland május 8-án, A-Basin pedig csak június 12-én zárt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.