Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Colorado: már beindították a hóágyúkat

2018.09.24. Bata Attila

Az amerikai Arapahoe Basin síterepén pénteken már beindították a hóágyúkat. Havat ugyan gyártottak, de ez még csak egy szezon előtti tesztelés volt. Az igazi hóágyúzásra még (egy kicsit) várni kell. Igaz, 10 éve nem sikerült ilyen korán beüzemelni a hóágyúkat ezen a síterepen.
Kép: Arapahoe Basin
Kép: Arapahoe Basin
Ahogy a szóvivő elmondta, már hetek óta készültek a tesztre. A berendezéseket állandóan tesztelni kell, de legjobb, ha ezt természetes körülmények között tehetik meg. Pénteken végre mínusz 4 fokra süllyed a hőmérséklet és a hagyományosan korán nyitó coloradói síterep egy hatórás üzemmel már kipróbálta a hóágyúit.

A berendezések és a több kilométernyi hálózat nagy része az egész nyarat a szabadban töltötte, az ilyen tesztek alkalmával lehet kijavítani az esetleges hibákat. A cél az, ha a jövő heti előrejelzéseknek megfelelően mínusz 10 fok köré csökken a hőmérséklet, akkor 36 órás hidegidőszak elteltével minden készen álljon a teljes üzemre.

Észak-Amerikában már augusztusban és szeptember elején is havazott, de a hóágyúkat most indították be először. A-Basin az egyik leghóbiztosabb síterep Amerikában. Tavaly október 13-án nyitottak és június 3-án zártak, amely 233 napos szezont jelent. Mivel nem gleccserterepről beszélünk, ez egy hatalmas szám. A Földön kevés nem gleccser síterep tudja megközelíteni ezt a számot.

A síterepen az idén is fejlesztenek. Észak-Amerikában inkább síelhető területben adják meg egy síterep nagyságát, mint pályakilométerekben. Itt az idei szezonra közel 2 négyzetkilométernyi új hegyoldalt adnak át a síelőknek. Ezen a részen kiépült két (ratrakolt) új pálya, egy új lift, és egy új dupla fekete gyémánt jelölésű (Észak-Amerikában ez a legnehezebb besorolású pálya) meredek kuloár is, ahová lift nem jár, oda a síelőknek és a deszkásoknak gyalogolniuk kell.

Arapahoe Basin barátságos küzdelmet folytat évek óta a szomszédos Loveland síterepével. A verseny célja, hogy ki tudja előbb megkezdeni a szezont az USA-ban. Ezt a címet a legtöbbször ez a két síterep viszi el. Ahogy a fenti videóban is látható, már Loveland is teszteli a hóágyúkat, hiszen a verseny az idén sem marad el. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.